EU-subsidie GeenPeil was niet rechtmatig

Advertentie

De campagne voor het inzamelen van handtekeningen voor het Oekraïnereferendum is deels betaald met Europees subsidiegeld dat daaraan niet had mogen worden besteed. Dat blijkt uit een vertrouwelijk onderzoek van het Europees Parlement (EP) in bezit van NRC. Het gaat om de bestedingen van IDDE, een door het parlement gesubsidieerde stichting waar de Britse partij UKIP en het Nederlandse VNL bij zijn aangesloten.

Op 24 september 2015 verscheen in De Telegraaf een paginagrote advertentie van GeenPeil, de koepelorganisatie achter het latere referendum. Burgers werden opgeroepen hun handtekening te zetten om een volksraadpleging af te dwingen over het EU-associatieverdrag met Oekraïne.

GeenPeil had op dat moment, vier dagen voor de deadline, 255.000 van de benodigde 300.000 handtekeningen verzameld. Na het plaatsen van de advertentie liep de teller snel op tot uiteindelijk 443.000 en werd het referendum mogelijk. Op 6 april 2016 stemde een ruime meerderheid tegen het associatieverdrag.

Volgens het onderzoeksrapport betaalde IDDE 14.500 euro voor de advertentie. Volgens EU-regels had EU-geld nooit aan een referenduminitiatief mogen worden besteed. Het EP stelt nu aan het dagelijks bestuur voor dat IDDE het bedrag terugbetaalt.

VNL-Kamerlid Joram van Klaveren zegt niets van de transactie af te weten. Redacteur Bart Nijman van GeenStijl zegt dat Van Klaveren wel als liaison fungeerde. Volgens Nijman waren GeenPeil en IDDE in de veronderstelling dat het betalen van een advertentie wél mocht.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de kwestie geen consequenties heeft voor de uitslag.