Energie

Aandeelhouders Delta hebben kritiek op reddingsplan Kamp

De aandeelhouders van het Zeeuwse energiebedrijf Delta zien geen heil in het reddingsplan dat minister Kamp (Economische Zaken, VVD) vorige maand voorstelde. Ze zijn financieel niet sterk genoeg om de risico’s die met het plan gepaard gaan te dragen, schreven zij donderdag in een brief aan de minister. Delta kampt met financiële problemen, omdat het bedrijf veel geld moet toeleggen op de kerncentrale in Borssele. Het bedrijf had het kabinet gevraagd om garant te staan voor de verliezen bij de centrale, zodat de gezonde onderdelen van het bedrijf niet in gevaar komen. Minister Kamp wees dat voorstel vorige maand van de hand. Kamp stelde voor dat de aandeelhouders de gezonde onderdelen van Delta zouden kopen en onderbrengen in een los nutsbedrijf, om met de opbrengst de verliezen van Borssele te dekken. (NRC)