Eis van drie maanden cel tegen matchfixer

witwassen

Het Openbaar Ministerie eist drie maanden cel tegen de Sloveense matchfixer Zeljkan S. Die werd vier jaar geleden op doorreis in Nederland aangehouden met 75.000 euro cash op zak, en twee telefoons en een iPad vol bewijzen van het manipuleren van voetbalwedstrijden.

Opsporingsdienst FIOD startte na de aanhouding van S. op Schiphol een onderzoek en vond bewijzen dat hij werkte voor een goksyndicaat in Singapore dat voetbalduels in Europa en Zuid-Amerika manipuleert. Op basis van deze bewijzen werd hij eind 2014 in Slovenië veroordeeld tot drie jaar celstraf.

S. zit sinds oktober in eigen land vast en kon daarom donderdag niet aanwezig zijn in de rechtbank in Haarlem. Daar stond hij terecht voor het witwassen van de 75.000 euro die de douane op Schiphol bij hem aantrof. De Sloveen was destijds op doorreis vanuit Ecuador naar Venetië.

De officier van justitie in Haarlem eiste drie maanden celstraf wegens het „voorhanden hebben van geld dat afkomstig is uit een misdrijf” – en het verbeurd verklaren van het geld.

De officier van justitie bood tijdens de zitting een inkijk in de schat aan informatie die op de telefoons en computer van S. werd aangetroffen. Die bevatten onder meer bewijs dat S. tussen 2010 en 2014 bij ten minste acht officiële wedstrijden spelers of scheidsrechters benaderde of omkocht, om zo de eindstand of het scoreverloop te beïnvloeden.

Dit soort voorkennis is in Azië veel geld waard omdat daar op grote schaal wordt gegokt op allerlei aspecten van voetbalwedstrijden. Het gaat onder meer om twee duels uit 2014 in de Europa League tussen het Spaanse Sevilla en het Sloveense Maribor, waar S. vandaan komt.