In beeld

De hotelportiers van Amsterdam

Ze zijn de visitekaartjes van de chique hotels en horen bij het straatbeeld van de stad. In weer en wind staan ze onberispelijk gekleed, op de stoep klaar om gasten te ontvangen. Hotelportier is misschien geen droombaan, maar het is een 'onderschat vak', volgens de kenners.
Een hotelportier voor de deur is naast een eeuwenoude traditie bij luxehotels een van de officiële voorwaarden om geclassificeerd te worden als vijfsterrenhotel. Met dertien hotels in die categorie hoort de doorman, zoals hij zichzelf noemt, daarom bij het Amsterdamse straatbeeld.
John van Hamond
Abdul Kodad (51 jaar), buitenportier voor het Amstel Hotel. "Als buitenportier maak je zoveel mee. Ik maakte bijvoorbeeld een praatje met Al Gore toen hij hier verbleef."
John van Hamond
De meeste hotelportiers worden intern opgeleid, maar sommigen kiezen voor een achtweekse butlercursus bij de Butler Academy in Zeist.
John van Hamond
Vasan Kandasamy (48) werkt al 20 jaar voor hotel Krasnapolsky op de Dam. Hij geniet van bijzondere ontmoetingen, "zoals die keer dat ik tegenover Kofi Annan stond."
John van Hamond
Bryghton Angunza (35) is sinds twee jaar buitenportier bij hotel Waldorf Astoria (Herengracht). Daarvoor werkte hij als buitenportier in Dubai. "I love my work, I do it with my heart.”
John van Hamond
Het Waldorf Astoria koos expres niet voor een hoge hoed of zwart pak voor de deur. "Dat geeft een beetje het gevoel van een begrafenisonderneming." De portiers werden beige aangekleed, met kashmir, door modeontwerper Jan Taminiau. "Alleen de mantel van de doorman kost al bijna duizend euro."
John van Hamond
Renato (43) werkt al 16 jaar bij Barbizon (Prins Hendrikkade), daarvoor Golden Tulip.
John van Hamond
"Het werken met verschillende culturen is erg leuk. Ook zijn toeristen vaak goed gemutst, daar geniet ik van.”
John van Hamond
René Vermeij (53) vindt het beroep van buitenportier voor hotel De L’Europe (Nieuwe Doelenstraat) "enorm veelzijdig. Elke dag is anders. Zo ontmoette ik bijvoorbeeld ooit Bill Clinton."
John van Hamond
Joost Jimkes (40) werkt sinds 2006 bij hotel The Grand (Oudezijds Voorburgwal). Vragen van toeristen beantwoorden vindt hij leuk. „Vaak Amerikanen die op cruisevakantie zijn. Ik wijs ze graag de weg.”
John van Hamond
Joost Jimkes aan het werk bij The Grand. "Het beroep behelst veel meer dan op het eerste gezicht lijkt”, vertelt directeur Groenhuijzen van The Grand. "Ik verwacht bijvoorbeeld parate kennis over Amsterdam en de routes door de stad. Onze doormen pakken niet hun smartphone erbij als ze om raad wordt gevraagd.”
John van Hamond