Cadeautips 2016: Kijken

Cadeautips. De mediaredactie van NRC maakte een lijstje van de beste films en nieuwe series om elkaar cadeau te doen, maar ook van de beste bestaande series om samen opnieuw te kijken of te ruilen onder de kerstboom.

Oude dvd’s, wat moet je ermee?

Zo’n stapel dvd’s met kwaliteitsseries die je al hebt gezien en toch niet wil wegdoen ‘omdat ze zo goed zijn’. Het antwoord is simpel: ruilen. Want inderdaad, weggooien is zonde. Bovendien, je bewijst het milieu er ook geen dienst mee en het kan nog heel wat plezier opleveren. Niet alleen kan zo’n ruilmoment een goede aanleiding zijn om met vriend, buurvrouw of collega nog eens de discussie te voeren of „het tweede seizoen van The Bridge nou beter is dan het derde” en of „Claire Underwood niet wreder is dan haar echtgenoot”. Ook geeft het meer zicht op wat er, sinds het begin van deze eeuw, allemaal is bedacht in al die creatieve schrijversruimtes wereldwijd. Want terwijl de budgetten voor tv-series omhoog schieten en steeds meer filmsterren schitteren in dure Amazon- en Netflix-producties, moeten we niet vergeten dat The Sopranos, The Wire en Six Feet Under ruim 10 jaar terug al aanleiding gaven tot eindeloos doorkijken – en dat in een tijd dat de term ‘bingewatchen’ nog niet bestond.

Kortom, houd een feestje en ruil die dvd-box met The Killing 2 voor een exemplaar van Homeland 4. Of geef alle seizoenen van The Good Wife weg en ontvang alle seizoenen van Mad Men. En heb je toch alles al gezien? Dan kan je die dvd’s misschien met iemand ruilen voor een Netflix-cadeaubon. Of voor geld, om daarmee één nieuwe serie te kopen. Er is trouwens niks mis mee om gewoon alles te houden en later weer eens te bekijken. Want wie ging er in aflevering 5 van seizoen 1 van Six Feet Under ook alweer dood? En welke beesten in het zwembad van Tony Soprano vormden de aanleiding voor de maffiabaas om de psychiater te bezoeken? Rosan Hollak.

Nieuwe Series

 1. The Crown seizoen 1

  Imponerend kostuumdrama over het leven van de jonge Elizabeth II, die na de vroegtijdige dood van haar vader de troon bestijgt. Met Claire Foy als Elizabeth en John Lithgow als Winston Churchill.

  Alleen op Netflix

 2. Game of Thrones seizoen 6

  Wie niet allang bij HBO het laatste seizoen van deze fantasy-serie heeft gezien, kan nu de dvd-box kopen. Of Jon Snow nog leeft, is een belangrijke vraag.

  dvd € 39,99

 3. Stranger Things seizoen 1

  In de zomer kwam deze sci-fiserie uit bij Netflix. Het verhaal, met in de hoofdrol Wynona Rider, grijpt terug op de nostalgie van de jaren 80.

  Alleen op Netflix

 4. American Crime Story. The People versus O.J. Simpson

  Subliem uitgevoerde mini-serie over een van de beroemdste rechtszaken aller tijden: het proces van O.J. Simpson.

  dvd € 34,99

 5. Nobel seizoen 1

  Achtdelige serie over een Noorse luitenant die terugkeert na een missie in Afghanistan en wordt ingezet in een internationaal politiek steekspel.

  dvd € 29,99

 6. Easy seizoen 1

  Kan je nog wel een relatie hebben in de 21ste eeuw? De 8-delige serie Easy onderzoekt deze kwestie.

  Alleen op Netflix

 7. Peaky Blinders seizoen 3

  BBC-serie over een streetgang in Birmingham vlak na de Eerste Wereldoorlog. De leden hadden scheermesjes in hun petten. Gebaseerd op waar gebeurde verhalen.

  dvd € 29,99

 8. Thicker than Water seizoen 2

  Zweedse dramaserie over twee broers en een zus die samen het pension van hun overleden moeder bestieren. Met veel onderling gedoe en psychologische spanningen.

  dvd € 29,99

 9. The Walking Dead seizoen 6

  Groep mensen moet overleven in een wereld vol zombies. Niet iedereen wordt gespaard. En al helemaal niet door leider Negan.

  dvd € 37,99

 10. The Fall seizoen 3

  Bij een moord in Belfast wordt rechercheur Stella Gibson ingezet. Ze stuit op een nare psychopaat. Hun kat-en-muisspel wordt in het derde seizoen voortgezet.

  dvd € 27,99

 11. Rosan Hollak

Topseries

 1. Sopranos 6 seizoenen

  Klassieker van HBO. Tony Soprano (Gandolfini) werkt zogenaamd bij een afvalbedrijf maar doet aan illegale gokpraktijken en witwaspraktijken. Tot hij last krijgt van zijn geweten en naar de psychiater moet.

 2. Six Feet Under 5 seizoenen

  Dwarse HBO-serie over een Amerikaanse familie met een begrafenisonderneming. Iedere aflevering begint met een personage dat zijn dood tegemoet gaat.

 3. Shameless 7 seizoenen

  Zwarte comedy – oorspronkelijk Brits – van Showtime met William H. Macy in de hoofdrol als dronken vader van een disfunctioneel gezin.

 4. Game of Thrones 6 seizoenen

  Paradepaardje van HBO over de mythische wereld Westeros gebaseerd op de boeken van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin.

 5. The Wire 5 seizoenen

  Politiedrama van HBO biedt een rauwe kijk op de misdaad en maatschappij in Baltimore. Met gelijke aandacht voor good en bad guys.

 6. The Killing 3 seizoenen

  Deense successerie – heeft ook een Amerikaanse variant – over de stugge detective Sarah Lund die wordt geconfronteerd met een nare moordzaak.

  2 seizoenen op Netflix

 7. Borgen 3 seizoenen

  Deens drama over politicus Birgitte Nyborg die strijdt met politieke tegenstanders, cynische spindoctors en zichzelf.

 8. Breaking Bad 5 seizoenen

  Misdaadserie van AMC. Wanhopige, zieke scheikunde leraar produceert crystal meth om zo zijn familie te onderhouden.

  Alle seizoenen op Netflix

 9. Homeland 5 seizoenen

  Showtime-serie gebaseerd op de Israëlische tv-serie Hatufim. Ambitieuze CIA-agent gaat achter een spion van Al-Qaeda aan en rent veel rond in het Midden-Oosten.

  Alle seizoenen op Netflix

 10. Dexter 8 seizoenen

  Showtime-serie over Dexter Morgan, een forensisch expert in Miami met een dubbelleven als moordenaar van criminelen.

  Tot en met seizoen 7 op Netflix

 11. Rosan Hollak

Populaire films

2016 was het jaar van de pratende dieren: de mensheid stelde daarentegen teleur. Zoals Disney’s The Jungle Book, met zijn digitale Baloo, Bagheera en Shere-Khan. Of de blaffende waanzin van Huisdierengeheimen. Of de zeestrapatsen van Finding Dory. En de Apocalyps is best grappig als hij komt in de vorm van tornado’s en haaien: voor een tientje heeft u de vierdelige Sharknado-reeks in huis.

In de categorie ‘ten onrechte geflopt’ kunt u de puntgave retro-actiekomedie The Nice Guys alsnog inhalen. Ook kostuumfilm Love & Friendship springt eruit: zie de sluwe, onbeschaamde Lady Susan 18de eeuws Engeland om haar vingertje winden. Romantiek en liefde waren dun gezaaid in 2016, al mocht de geestige (anti-) romantische komedie Trainwreck van Amy Schumer er wezen.

Dick Maas’ leeuwenfilm flopte, maar zijn oeuvre van (horror)komedies vond onderdak in een achtdelige, zeer redelijk geprijsde Dick Maas Collectie. Echte koopjes. Twaalf klassiekers van de fijn irritante Franse komiek Louis de Funes voor 19,99 euro. En nu J.K. Rowlings toverwereld terugkeert via de film Fantastic Beasts en Where To Find Them heeft u de complete Harry Potterserie, 8 films, voor slechts 14,99 euro in huis. Restverwerking? Ja, en een buitenkansje. Coen van Zwol

 1. The Jungle Book

  2016 gaat de boeken in als het jaar van de pratende dieren: de mensheid stelde teleur. Voorop gaat Disney’s adembenemende live action-versie van animatieklassieker The Jungle Book, met een digitale Baloo, Bagheera en Shere-Khan.

 2. Huisdierengeheimen

  Leuk is dieren metropool van Zootopia, de strapatsen van Finding Dory, maar vooral de blaffende, hysterische waanzin van Huisdierengeheimen.

 3. The Nice Guys

  In de categorie ‘ten onrechte gemist’ kunt u de puntgave retro-actiekomedie The Nice Guys inhalen: Terug naar LA in tijden van matjes en opgevulde schouders.

 4. The Witch

  Deze prachtfilm haalde niet de bioscoop: bijna misdadig. Sfeervolle horror brengt de magische wereld van een 16de eeuws, geïsoleerd puriteins gezin tot leven. Is de dochter een heks?

 5. Sharknado Complete Collection: 1-4

  Apocalyptische rampenfilms deden het in 2016 slecht: iets te dichtbij huis misschien? Tenzij het gaat om tornado’s en haaien: de extreem melige Sharknado-reeks.

 6. Trainwreck

  Romantiek en liefde waren dun gezaaid: Amy Schumers geestige (anti-)romantische komedie is een uitzondering.

 7. Bridget Jones 1 & 2 Box

  Klunzige liefde was wel in trek: Bridget Jones’ Baby werd de grootste filmhit van 2016. Maar hoe zat het alweer met Mark
  Darcy en Daniel Cleaver?

 8. Love & Friendship

  Op zoek naar echtgenoten windt Lady Susan 18de eeuws Engeland om haar vinger, zo vals en onbeschaamd dat we ons de hele rit om haar verkneukelen.

 9. Dick Maas Collectie

  Dick Maas leeuwenfilm flopte dit jaar, maar zijn oeuvre van (horror) komedies vond onderdak in een fraaie achtdelige, redelijk geprijsde box.

 10. Harry Potter Complete 8-film Collection

  Nu J.K. Rowlings toverwereld terugkeert via de film Fantastic Beast en Where To Find Them heeft u de complete Harry
  Potterserie, 8 films.

 11. Coen van Zwol

Arthouse films

 1. The Red Turtle, regie Michael Dudok de Wit

  De Nederlandse Oscarwinnende animator werkte tien jaar aan zijn ingetogen sprookje over een drenkeling op een onbewoond eiland, die gezelschap krijgt van een magische schildpad.

  € 14,99

 2. Een man die Ove heet, regie Hannes Holm

  Innemende, levensmoede Zweedse brombeer gaat zijns ondanks houden van zijn nieuwe buren.

  € 14,99

 3. Truman, regie Cesc Gay

  Terminaal zieke acteur in Madrid krijgt een laatste bezoek van zijn beste vriend en zoekt met hem een onderkomen voor zijn hond, als hij er niet meer is. Subtiele film over mannenvriendschap en de dood.

  € 14,99

 4. Elle, regie Paul Verhoeven

  Verhoeven is na tien jaar terug met een bizarre boekverfilming. Isabelle Hupert als een vrouw die na een verkrachting stug doorgaat met leven, alsof er niets is gebeurd.

  € 14,99

 5. Krigen, regie Tobias Lindholm

  Intelligente, niet-sensationalistische Deense oorlogsfilm over een commandant van vredesmissie die burgerslachtoffers maakt tijdens een operatie in Afghanistan.

  € 13,99

 6. El clan

  Briljante, op historische feiten gebaseerde misdaadthriller over een Argentijns gezin dat van ontvoering en moord het familiebedrijf maakt.

  € 9,99

 7. 45 Years, regie Andrew Haigh

  Onvergetelijk portret van een lang huwelijk dat wankelt als de man steeds meer in de ban raakt van herinneringen aan zijn inmiddels overleden eerste geliefde.

  € 9,99

 8. De helleveeg, regie André van Duren

  Niet te missen vanwege de prachtige rol van Hannah Hoekstra, als een getraumatiseerde jonge vrouw in de jaren vijftig. Hoekstra kreeg voor haar rol een Gouden Kalf.

  € 14,99

 9. Anomalisa, regie Charlie Kaufman, Duke Johnson

  Buitengewoon ongemakkelijke poppenfilm over een midlifecrisis, angst en depressie, die onder de huid kruipt.

  € 9,99

 10. Carol, regie Todd Haynes

  Film over clandestiene lesbische liefde in de jaren vijftig komt niet helemaal tot leven. Toch maar kijken vanwege de schitterende fotografie.

  € 9,99

 11. Peter de Bruijn