Botsing trein en melkwagen in Winsum, meerdere gewonden

De melkwagen werd op een onbewaakte spoorwegovergang door de passagierstrein geraakt.

De ontspoorde trein
De ontspoorde trein ANP/GINOPRESS

Bij een botsing tussen een melkwagen en een trein zijn in het Groningse Winsum achttien gewonden gevallen. Dat meldt de politie Groningen vrijdagmiddag.

De melkwagen kwam vermoedelijk van een boerenerf waarna de trein op de onbewaakte spoorwegovergang tegen de truck botste. De chauffeur van de truck is lichtgewond en vrijdagmiddag aangehouden, hij zal worden verhoord. De Veiligheidsregio Groningen meldt dat er elf gewonden naar het ziekenhuis zijn gebracht, zo’n zeven anderen zijn ter plaatse behandeld.

Alternatieve weg
Op de locatie van het ongeluk vielen in 2014 al twee dodelijke slachtoffers. De twee families die aan de straat wonen strijden al jaren voor meer beveiliging. De vader van een van de slachtoffers richtte een stichting op om deze en andere overwegen te beveiligen. Hij spande zelfs een rechtszaak aan tegen ProRail, maar beveiliging is tot nog toe uitgebleven.

ProRail liet vrijdagmiddag aan ANP weten dat het plan er al ligt, maar dat er nog geen overeenstemming is bereikt met de eigenaar van de grond waar een nieuwe, alternatieve weg overheen zou gaan lopen. Directeur Pier Eringa zei op een persconferentie in Winsum vrijdagmiddag dat ProRail nu met de gemeente gaat kijken of er een manier is om “met fors geweld” de beschikking te krijgen over de grond.

Het treinverkeer tussen de stations Sauwerd en Warffum is stilgelegd. Dat blijft de komende dagen zo, Arriva zet bussen in op het traject. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek op de plaats van de botsing.

Een congres over de toekomst van het OV in Noord- en Oost-Nederland dat vrijdagmiddag gehouden zou worden in Zwolle is door het ongeluk afgelast. Volgens ANP is een groot deel van de congresbezoekers nodig in Groningen om de gevolgen van het ongeluk af te handelen.