Opinie

Barack Obama, ook zijn muziek zullen we missen

Opinie Met het afscheid van Barack Obama, verdwijnt ook zijn liefde voor muziek uit het Witte Huis. Een terugblik.

Barack Obama zingt 'Sweet Home Chicago'
Barack Obama zingt 'Sweet Home Chicago' Foto Pete Souza

Muziek roept hoop en optimisme op, sprak president Obama afgelopen week bij wat waarschijnlijk zijn laatste concert (Love & Happiness: An Obama Celebration) was in de tuin van het Witte Huis. „Het is een spiegel naar wie we zijn, en een herinnering aan wie we kunnen zijn.”

Met het einde van Obama’s presidentschap in januari verdwijnt ook de muziek uit het Witte Huis. Daar mag straks met weemoed aan worden teruggedacht. Want de liefde voor muziek van deze president was onlosmakelijk verbonden met zijn regeren. Éven de eerste zin van Al Greens Let’s stay together („I’m… so in love with you”) aan het begin van een speech in het Apollo Theater. Maar ook uit volle borst de hymne Amazing Grace op de begrafenis van een van de slachtoffers van de moordpartij in Charleston.

De tekst gaat verder na de video

Dat de Obama’s dol zijn op muziek kon niemand ontgaan. Al die concerten die in en rond het Witte Huis zijn gegeven, wat een geweldige traditie werd dat! Klassieke muziekavonden. De viering van International Jazz Day met grote jazznamen. Blues, gospel, Motown. Een avond met Bob Dylan en Natalie Cole die liedjes van de burgerrechtenbeweging zongen.

Dit was een president die een ode bracht aan soullegende Ray Charles. Een Fourth of July-bbq gaf met Kendrick Lamar. Die zich voor een toespraak liet oppompen door de stuwende tekst van Eminems Lose Yourself en op zijn verjaardag sterrenpaar Beyoncé en JayZ uitnodigde en Stevie Wonder liet zingen.

De tekst gaat verder na de video

En dan zijn playlists. Tuurlijk, allemaal campagne, maar toch!
Obama’s Tunes scheerde kriskras langs alle genres, slim ingespeeld op alle smaken van de kiezers. Maar Obama’s ‘zomerse’ playlisten via het Spotify-account van het Witte Huis waren écht leuk. Ze leken, „op veler verzoek” (ja, ja), door hem zélf samengesteld: een voor overdag (upbeat) en de zwoele avond (slow).

Regelrechte, zeer goed beluisterde voltreffers waren het; ze hadden swag. Van hiphop (Nas, Chance the Rapper) tot soul (Leon Bridges, Corinne Bailey Rae, Aretha Franklin) en jazz (Nina Simone, Miles Davis en Charles Mingus).

De tekst gaat verder na de video

Barack Obama’s muzieksmaak was menselijk, aards en uitgesproken. En artiesten waren trots dat hij hen koos – in tegenstelling tot de nieuwe president met wie de meeste artiesten zich absoluut niet wensen te associëren. Morgen reikt Obama voor het laatst de Presidential Medal of Freedom uit. Bruce Springsteen en Diana Ross krijgen er ook een. Benieuwd wat de soundtrack wordt van zijn afscheid.