Knoops: rechtszaak tegen Wilders is „politiek proces”

Proces Wilders

Het OM eiste 5.000 euro boete van Wilders voor zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops sprak vrijdag op de eerste dag van zijn verdediging van een „politiek proces”.

Foto ANP / Remko de Waal

Bij Geert Wilders past de boodschap in een Twitterbericht, zijn advocaat Geert-Jan Knoops had op vrijdagmiddag een pleidooi van 83 pagina’s nodig om in de rechtszaal op hetzelfde uit te komen: de rechtszaak tegen de PVV-leider om zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraken is een „politiek proces”.

Een dag eerder had het OM een boete van 5.000 euro geëist tegen Wilders wegens discriminatie, haatzaaien en groepsbelediging. Op de eerste dag van zijn verdediging nam Knoops soms ook de toon over van Wilders, die zelf niet in de rechtszaal zat. Er was nu zeker geen strafzaak geweest, dacht de advocaat, als het publiek op 19 maart 2014 tegen Wilders had geroepen dat er niet minder, maar juist méér Marokkanen moesten komen. „Dát was dus het politiek correcte antwoord geweest.”

En als je niet politiek correct bent, was de conclusie van Knoops, kun je daarvoor berecht worden. „Glad ijs”, hield hij de rechters voor. „Als u gaat interpreteren wat tolerantie en onverdraagzaamheid zijn en wat de rol en aard van een politicus is in een democratisch debat, komt u met een politiek oordeel. Dát is wat het Openbaar Ministerie wil van u.”

Steun van Afghanistan-veteranen

Democratisch zou het volgens Knoops een „ongewenst effect” hebben. Burgers, zei hij, zouden niet meer kunnen zeggen dat ze minder Polen in Nederland willen hebben, die komen werken, of minder Zweden of Belgen. „Waar ligt dan nog de grens?”

Knoops begon zijn betoog met de steunbetuigingen die hij de avond ervoor had binnengekregen, ook van militairen die in Afghanistan hadden gevochten onder een „gelauwerde commandant”. „Zij hebben hun leven geriskeerd voor het beschermen van onze vrijheid van meningsuiting.”

Volgens Knoops was vooral de context van Wilders’ uitspraken belangrijk: twee maanden later waren de verkiezingen voor het Europees Parlement en aan zijn spreekgestoelte hing een bord dat daarover ging: ‘En nu: 22 mei’. Niemand kon van de PVV-leider verwachten, vond Knoops, dat hij in de zaal zijn verkiezingsprogramma zou gaan voorlezen. Wat doe je als politicus? „Je komt met slogans, kort en bondig, duidelijke taal.”

Kabinet ‘omarmt nu in feite standpunt’ van Wilders

De Marokkanen stonden in zijn verhaal voor „de hele migrantenpopulatie”, zei Knoops en het politieke en volgens hem dus legitieme doel was: duidelijk maken dat het migratiebeleid van de EU dringend veranderd moest worden: ingeperkt, zoals de PVV al heel lang wil. „En natuurlijk: als dat beleid wordt uitgevoerd, kan het leiden tot minder mensen in Nederland met de Marokkaanse nationaliteit.”

Bovendien, zei Knoops, had Wilders „een paar seconden” na zijn optreden voor de NOS-camera’s gezegd dat hij niet alle Marokkanen had bedoeld, maar alleen de criminele. „En het kabinet omarmt met zijn beleid nu in feite die standpunten.”

Knoops ging lang in op de vraag of Wilders in maart 2014 had kunnen weten dat hij vervolgd kon worden voor onverdraagzaamheid en de advocaat vindt: nee. Pas eind 2014 had de Hoge Raad dat voor het eerst genoemd, in een andere zaak. Maar dan nog. Wilders, betoogde hij, had alleen gedaan wat hij als volksvertegenwoordiger heeft beloofd om te doen: „Zijn bezorgde electoraat bedienen. Waarschuwen. De heer Wilders heeft ook niet zomaar een mening, een flink deel van de kiezers herkent zich in wat hij zegt. Het is dus een duidelijk standpunt dat breed maatschappelijk wordt gedeeld.”

Maandag gaat de verdediging verder, opnieuw in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol. Maar een zaak, zei Knoops nu al, had de rechtbank niet. „Over tien jaar kijken we terug op dit proces dan zeggen we: dit hadden we niet moeten doen.”