Aantal zzp’ers neemt niet meer toe - werkgevers trekken steun DBA in

De werkgevers maakten vandaag daarnaast bekend de nieuwe zzp-wet, mogelijk een van de oorzaken van de afname, niet langer te steunen.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Het aantal zelfstandigen zonder personeel is in het derde kwartaal van 2016 niet verder toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek. Waren in het derde kwartaal van 2015 nog 1.034.192 mensen als zzp’ers ingeschreven, nu zijn dat er 1.028.186, een daling van 0,6 procent.

Ook het vorige kwartaal lag het aantal zzp’ers zo’n half procent onder het niveau van een jaar eerder. Dat is opmerkelijk, omdat dat aantal de afgelopen jaren voortdurend steeg. Sinds het derde kwartaal van 2003 zijn er bijna 400.000 zzp’ers bijgekomen, een toename van 63 procent.

Doordat jaar na jaar minder mensen stopten dan startten als zzp’er nam het totale aantal gestaag toe. Dat is nu anders. In 2016 stopte per kwartaal gemiddeld 5 procent van de zzp’ers, dus bijna 50.000 per drie maanden. In 2013 was dat nog 4,1 procent. Het aandeel startende zzp’ers is in deze periode vrijwel gelijk gebleven.

En waar gaan al die stoppende zzp’ers dan naartoe? De meesten stromen door naar een flexibel contract. Van de rest verlieten de meesten de arbeidsmarkt. Het aandeel zzp’ers dat een baan vond als werknemer is wel gegroeid ten opzichte van het aandeel dat stopte met werken.

De afgelopen jaren groeide vooral de groep hoogopgeleide zzp’ers. Met de stijging van 219.000 hoogopgeleide zelfstandigen heeft nu 40 procent van de zzp’ers dat opleidingsniveau, aldus het CBS. De groep middelbaar-opgeleide zzp’ers groeide ook, met 134.000, maar is nu niet meer de grootste. Ook het aantal zelfstandigen met personeel is sinds 2003 met 23.000 toegenomen.

Wet DBA

Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO ZZP hebben het vertrouwen opgezegd in de omstreden wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). De wet, die schijnzelfstandigheid onder zzp’ers moet tegengaan, werkt niet goed en moet in de ijskast, stellen ze in een gezamenlijke verklaring.

Lees ook: Flexwerk is goed, zeggen veel werkgevers. Het leidt tot vaste banen, beschermt bedrijven en het biedt vrijheid. Maar is dat ook zo?

Onduidelijkheid over de nieuwe regels zou zorgen dat opdrachtgevers huiverig worden om zelfstandigen in te huren. De werkgevers bleven verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën lang steunen, maar maken nu een draai over het onderwerp. “Het moet totaal anders”, stelt werkgeversvoorzitter Hans de Boer in Het Financieele Dagblad. (ANP)