‘Wolken, regen en zee: drie vormen van water mooi verenigd in één beeld’

Gastjurylid Thom Touw bekijkt de inzendingen van de NRC Fotowedstrijd met het thema ‘Water’.

Water op komst Han ten Dam

“Ik zag veel fonteinen, kranen en druppels, maar dat is me toch een beetje te gemakkelijk”, zegt topfotograaf Thom Touw, die gespecialiseerd is in de zeilsport en afgelopen donderdag de Mediaprijs 2016 won vanwege zijn fotografie bij de Olympische Spelen in Brazilië. Als gastjurylid bij de NRC Fotowedstrijd van deze maand, met als thema ‘Water’, keek hij alvast naar de inzendingen tot nu toe.

“Veel foto’s zijn best goed, maar passen meer bij onderwerpen als natuur, dieren of familie. Bij deze wedstrijd staat water centraal, dus als er andere voorwerpen in beeld staan, moeten die dat thema versterken. Zo niet, dan doet dat afbreuk aan de foto.”

Na enig zoekwerk heeft Touw een aantal foto’s weten te vinden die er wat hem betreft voorlopig bovenuit springen. Hij noemt er vier. Ten eerste: Water op komst van Han ten Dam. “Wolken, regen en zee: drie vormen van water zijn hier erg mooi verenigd in één beeld.”

Ten tweede: Scheveningen anders van Sebastiaan Heitkamp. “Zoals die golf gefotografeerd is, is het een prachtige, aansprekende vorm van water.”

Sebastiaan Heitkamp

Scheveningen vanuit een ander perspectief. Sebastiaan Heitkamp

Ten derde: Spiegeling van Ria van der Velde. “Dit is nou typisch zo’n foto waarbij de toegevoegde elementen – de kinderen die in het water kijken – het beeld mooi versterken.”

Ten vierde: Woeste elementen van Willem Band. “Niet verbazingwekkend natuurlijk, deze keuze, voor mij als zeilliefhebber. Maar ook hier versterkt de zeilboot de relatie met het woeste water.”

Kadavers

Thom Touw fotografeerde talloze zeilwedstrijden bij Europese en wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Bij de laatste, in Brazilië, had hij te maken met smerig water – al heeft hij dat in het verleden nog wel erger gezien. “Bij een evenement in Miami bijvoorbeeld, daar dreven kadavers van dode beesten in het water.”

“Wij zijn in Nederland erg verwend. Ik wil Rio uiteraard niet vergoelijken, maar wij willen hier tegenwoordig zelfs in de Amsterdamse grachten kunnen zwemmen; dat was vroeger ook wel anders. Veel landen zijn wat schoon water betreft nog lang niet zover als wij.”

Herfstfoto’s

Foto’s aan land maakt Touw eigenlijk maar erg weinig. “Je zal mij niet gauw horen zeggen: goh, het is lekker weer, ik ga eens naar het bos om een paar mooie, kleurige herfstfoto’s te maken. Nee, áls ik al naar het bos ga, doe ik dat primair om te wandelen. Laat mij maar lekker foto’s maken op het water. Het houdt me – ook letterlijk – van de straat.”

    • Jos Jägers