Werknemers Cargill staken voor onbepaalde tijd

De ruim 600 werknemers eisen een eenjarige cao met een loonsverhoging van 3 procent en verbetere regeling voor oudere werknemers.

Een soja tank van Cargill in Amsterdam
Een soja tank van Cargill in Amsterdam Foto Koen Suyk/ ANP

De werknemers van vijf Nederlandse vestigingen van het Amerikaanse voedselhandels- en productiebedrijf Cargill leggen vanaf donderdagavond voor onbepaalde tijd het werk neer. Ze protesteren tegen het uitblijven van een nieuwe cao, zo meldt vakbond FNV.

Het gaat om de grote vestigingen in Sas van Gent, Rotterdam, Bergen op Zoom en twee locaties in Amsterdam. In totaal gaat het om ruim 600 werknemers. Zij zitten sinds juli zonder cao.

‘Werknemers zijn bereid tot actie voeren’

De werknemers eisen een eenjarige cao met een loonsverhoging van 3 procent en een verbeterde regeling voor oudere werknemers. Volgens de vakbond biedt Cargill hoogstens 1,8 procent loonsverhoging en geen betere regeling voor oudere werknemers. FNV-onderhandelaar Jos Hendriks laat weten dat de werknemers bereid zijn tot actie voeren.

“De Cargill-werknemers zijn zelfverzekerd, standvastig en zeer actiebereid. Ze gaan voor een fatsoenlijke cao in een bedrijf dat veel meer winst maakt dan gemiddeld in Nederland.”

Volgens CNV-onderhandelaar Michiel Wallaard zijn de onderhandelingen gestrand vanwege de “halsstrarrige opstelling van de directie”. Cargill was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

De staking betreft niet de vestigingen van Cargill in de Zaanstreek. De werknemers van deze cacaofabrieken hebben een eigen cao.