Aantal werklozen daalt tot 500.000

Het CBS constateert een steeds hardere afname van het aantal werklozen. Ook het aantal WW-uitkeringen gaat omlaag.

ANP/Bart Maat

De werkloosheid in Nederland is opnieuw gedaald. Het aantal werklozen zakt tot net iets meer dan 500.000. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Daarmee bereikt de werkloosheid het niveau van april 2012. Op het toppunt van de crisis waren bijna 700 duizend Nederlanders werkloos.

Sinds september is het aantal werkenden met gemiddeld 17 duizend per maand gegroeid. Bovendien is er sprake van een gestage daling in het aantal lopende WW-uitkeringen sinds april dit jaar. Het UWV verstrekte tot en met oktober 411.000 nieuwe WW-uitkeringen, 67.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het totaal aantal werkelozen is sinds de vorige peiling gedaald van 5,7 naar 5,6 procent. Gemiddeld is de werkloosheid in Nederland sterker aan het dalen dan in de rest van de Europese Unie. Alleen in Oost-Europa neemt de werkloosheid sneller af: Tsjechië heeft inmiddels de laagste werkloosheid van de EU.

Meer mensen op de arbeidsmarkt

Het aantal mensen op de arbeidsmarkt nam ook opnieuw toe, wat leidt tot een groei in het totale aanbod op de arbeidsmarkt. De werkloosheidcijfers blijven echter dalen, deels omdat steeds minder mensen hun baan kwijtraken.

Lees ook: Waarom we nu toch echt optimistisch over de economie moeten zijn

De werkloosheidcijfers variëren wel van sector tot sector: de bouw deed het goed, met een daling van 29,6 procent, terwijl werkloosheid in het grootwinkelbedrijf steeg tot 30,3 procent. Dat heeft te maken met de faillissementen van verschillende grote winkelketens de afgelopen jaren, onder andere MS Mode, McGregor en Vroom & Dreesman.

    • Len Maessen