Van Rijn: kritisch kijken naar meer geld verpleeghuizen

Staatssecretaris kondigt aan dat het Zorginstituut op 1 januari komt met een personeelsnorm.

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) donderdag tijdens het Kamerdebat over de verpleeghuiszorg.
Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) donderdag tijdens het Kamerdebat over de verpleeghuiszorg. Foto ANP / Bart Maat

Na alle berichten over onderbezetting en plascontracten was er donderdag voorzichtig goed nieuws voor de verpleeghuissector. Bij een Kamerdebat over de verpleeghuiszorg kondigde staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) aan dat het Zorginstituut op 1 januari komt met een personeelsnorm. Hierin moet worden vastgelegd hoeveel personeel er nodig is voor het leveren van goede zorg. De Inspectie van de Gezondheidszorg zal deze norm gebruiken bij het beoordelen van verpleeghuizen. Wanneer blijkt dat instellingen te weinig geld hebben om aan de norm te voldoen, zal het kabinet ,,kritisch kijken’’ of er meer geld nodig is, beloofde Van Rijn. ,,Natuurlijk, daar kijk ik niet van weg.’’

Eerder die dag had Van Rijn zich in een brief in het Algemeen Dagblad al begripvol opgesteld. De brief was gericht aan Hugo Borst, die eind oktober samen met Carin Gaemers een manifest publiceerde met tien noodzakelijke verbeteringen in de verpleeghuiszorg. Borst pleitte onder meer voor een bezettingsnorm van twee medewerkers op acht bewoners. Van Rijn schreef terug dat hij zich ,,verbonden’’ voelde met het manifest en dat hij de verschillende punten onderschreef. Maar het is niet aan de politiek om zo’n norm van twee op acht voor te schrijven, zei hij tijdens het debat. De noodzakelijke verhouding kan namelijk per instelling verschillen.

Het manifest van Borst – die samen met Gaemers op de publieke tribune zat – kreeg ook onder de Kamerleden veel bijval. Fleur Agema (PVV) stelde voor het om te zetten in een motie en ontving hiervoor steun van de meeste andere oppositiepartijen.

Het voorstel van Linda Voortman (GroenLinks) om met een norm te komen voor de overhead in verpleeghuizen (maximaal 10 procent) kreeg niet van iedereen bijval. Alle partijen willen iets doen om de bureaucratie te lijf te gaan, maar niet iedereen vond een norm hiervoor het beste instrument. Van Rijn laat nu een onderzoek uitvoeren naar de overhead dat eind dit jaar verschijnt.