Twee FARC-rebellen gedood door Colombiaanse leger

Het zijn de eerste gevechten sinds de ondertekening van het vredesakkoord afgelopen weekend.

Het is voor het eerst dat er gevechten zijn uitgebroken sinds de ondertekening van het vredesakkoord afgelopen zondag.
Het is voor het eerst dat er gevechten zijn uitgebroken sinds de ondertekening van het vredesakkoord afgelopen zondag. Foto Enrique de la Osa/Reuters

Het Colombiaanse leger heeft twee rebellen van de guerrillabeweging FARC gedood nadat ze in verboden gebied kwamen en wapens droegen. Dat heeft het leger bekendgemaakt, zo meldt persbureau Reuters. Het is voor het eerst dat er gevechten zijn uitgebroken sinds de ondertekening van het vredesakkoord afgelopen zondag.

In een verklaring laat het Colombiaanse leger weten dat de twee rebellen burgers aan het afpersen waren in een gebied zo’n zeventig kilometer buiten de zone waar het toegestaan is om wapens te dragen. Daarop werd het duo doodgeschoten en één FARC-lid gaf zich over.

Het akkoord dat de Colombiaanse overheid en guerrillabeweging FARC afgelopen weekend tekenden in de Cubaanse hoofdstad Havana moet een eind maken aan het 52 jaar durende conflict.

Eerder akkoord

De Colombiaanse bevolking verwierp begin oktober in een referendum nog een eerder vredesakkoord. Een Colombiaanse meerderheid stemde tegen, omdat ze het akkoord te mild vonden voor de FARC-strijders die misdaden hadden begaan.

Zo zouden FARC-strijders slechts werkstraffen opgelegd krijgen en verkozen mogen worden in de politiek. Daarop zijn verschillende partijen in Havana weer bij elkaar gaan zitten - waar ze al ruim vier jaar over vrede onderhandelen - en tot een nieuw akkoord gekomen. In het nieuwe akkoord zijn de overwegingen van tegenstanders van het eerste akkoord meegenomen.

Lees ook: FARC-akkoord zou nu ‘veel beter’ zijn