Turkije pakt burgemeesters op in oosten van het land

De burgemeesters zijn opgepakt vanwege hun banden met pro-Koerdische partijen.

Tegenstanders werden bij het gemeentehuis verjaagd met traangas en een waterkanon. Foto AFP

De burgemeester van de overwegend Koerdische stad Van in Oost-Turkije is donderdag opgepakt. De regering heeft een nieuwe burgemeester aangewezen en de controle overgenomen in drie andere gemeenten in het gebied, zo meldt persbureau Reuters.

In dezelfde regio werden woensdag ook al twee burgemeesters opgepakt en vervangen, omdat zij banden hadden met pro-Koerdische partijen. De bevolking in Van bestaat grotendeels uit Koerden. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2009 behaalde de Koerdische Democratische Samenleving Partij (DTP) 53,3 procent van de stemmen.

In de stad Van hadden meer dan honderd mensen zich verzameld bij het gemeentehuis om te protesteren tegen de afzetting van de burgemeester. Daarop zette de politie traangas en een waterkanon in. Of er demonstranten zijn gearresteerd, is niet bekend.

Operatie tegen Koerdische militanten

Turkije is in het zuidoosten van het land al maanden bezig met wat ze noemen “de grootste operatie tegen Koerdische militanten uit de geschiedenis”. Het belangrijkste onderdeel van dat plan is het ontslaan van ambtenaren met connecties naar Koerdische organisaties. Zo zijn 11.500 leraren met banden met de PKK-partij al geschorst.

    • Maarten Back