Staatsgeheim in privé-mail minister Kamp

Het gaat over een nota over arbeidsvoorwaardenonderhandelingen bij een zelfstandig bestuursorgaan.

Foto Bart Maat/ ANP

Minister Henk Kamp van Economische Zaken had in zijn privé-e-mail twintig vertrouwelijke documenten, waarvan één staatsgeheim. Dat schrijft de VVD-minister aan de Tweede Kamer.

Eerder dit jaar ontstond er ophef nadat Nieuwsuur meldde dat ambtenaren werkgerelateerde emails stuurden naar het Gmail-account van minister Kamp. Het tv-programma deed onderzoek naar het hacken van zijn privé-e-mail.

Staatsgeheim over arbeidsvoorwaardenonderhandelingen bij zbo

Na Kamervragen liet minister Kamp de Auditdienst Rijk (ADR) onderzoek doen zijn naar emailverkeer. De ADR vond in de periode van 27 januari 2009 tot en met 12 mei 2016 in totaal 23.534 e-mails, daarvan waren er 11.819 werkgerelateerd. In totaal waren er twintig documenten “met met een vertrouwelijke rubricering, waarvan één staatsgeheim”.

Het staatsgeheim gaat over een nota over arbeidsvoorwaardenonderhandelingen bij een zelfstandig bestuursorgaan (zbo). De nota is vertrouwelijk omdat hij nog in de ministerraad besproken moest worden. In de Kamerbrief geeft Kamp aan dat hij het betreurt dat de vertrouwelijke documenten op zijn privé-e-mail stonden.

“Ik realiseer mij dat het frequent voeren van werk gerelateerde communicatie via mijn privé-e-mailaccount - hetgeen op mijn initiatief geschiedde - niet de aangewezen werkwijze was.”

Geen verder onderzoek

Kamp liet de Kamer eerder al weten dat hij deze werkwijze heeft beëindigd. De minister heeft de inlichtingendienst AIVD ook gevraagd om naar de documenten te kijken. Zij oordeelde dat ze “de interesse van buitenlandse inlichtingendiensten (hadden) kunnen hebben”, maar stellen geen vervolgonderzoek in.

Verder wordt er ook geen opsporingsonderzoek ingesteld naar een ambtsmisdrijf. De Procureur-Generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden ziet onvoldoende grond voor het instellen van een strafrechtelijk onderzoek.

Kamerbrief Henk Kamp by Huib de Zeeuw on Scribd