Rustgevende muziek tegen rumoerige toeristen

Stadsdeel Centrum gaat rond het Oudekerksplein muziek afspelen om de overlast van toeristen tegen te gaan. Met het laten horen van „rustgevende nummers” hoopt het stadsdeel dat bezoekers minder de neiging zullen hebben verstorende geluiden te maken. Of het Mozart wordt of new age is nog niet bekend.

Naast muziek zullen rond het Oudekerksplein ook lichtprojecties worden ingezet die het plein en de kerk goed aanlichten. Volgens een woordvoerder van het stadsdeel zou het goed uitlichten van de kerk en het plein ook overlast kunnen tegengaan. Daarnaast wil het stadsdeel bezoekers van tevoren gaan informeren over het feit dat de buurt rond de Oude Kerk een woonbuurt is.

De plannen van het stadsdeel zijn opgenomen in een serie experimenten tegen drukte die de gemeente afgelopen maand gepresenteerd heeft. De 75.000 euro die voor het experiment in rekening is gebracht wordt betaald vanuit de 1 miljoen euro die wethouder Kajsa Ollongren van Economie heeft gereserveerd voor de experimenten tegen drukte in de stad.

Het muziek- en lichtexperiment rond de Oude Kerk gaat komende maand van start met de projecties. Later volgt de muziek, en misschien ook geur. Naderhand zal worden gekeken of het experiment wordt omgezet in een structurele maatregel.