RIVM trekt 2 miljoen euro uit voor uitleg vaccinatie

Het RIVM wil ook jeugdartsen bijscholen om de vragen van ouders beter te kunnen beantwoorden.

ANP/Robin van Lonkhuijsen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil dat er komend jaar 2 miljoen euro wordt uitgetrokken voor betere voorlichting over vaccinatie op consultatiebureaus. Daarnaast wil het RIVM dat er een digitale bijscholingscursus komt voor jeugdartsen. Dat meldt de Volkskrant. Het gaat om conclusies uit een onderzoek naar de overgang van vaccinatietaken naar de gemeenten. Vanaf 2018 zijn gemeenten verantwoordelijk voor een deel van het Rijksvaccinatieprogramma.

De manager van het vaccinatieprogramma, Hans van Vliet zegt in gesprek met het NRC dat er sprake was van een toenemend aantal vragen van ouders bij consultatiebureaus. “Dat zien we al langer. De ziekten waar we voor vaccineren zijn natuurlijk al langer uit beeld en er zijn meer vaccins.” Ook noemt hij de “non-informatie” op het internet als reden om beter advies te geven. Daarom wil het RIVM nu dat er meer tijd wordt uitgetrokken voor het informeren van ouders tijdens een consult.

Minimale daling vaccinaties

Meer dan 90 procent van de Nederlandse kinderen nemen deel aan het vaccinatieprogramma, maar er is de afgelopen twee jaar een lichte daling te merken in het aantal ingeënte pasgeboren kinderen. Van Vliet noemt het nog een “minimale daling”. “We maken ons pas zorgen als het doorzet. Op het moment proberen wij uit te zoeken wat er achter zit. Dat kan van alles zijn.”

In totaal werden er in 2015 770.000 kinderen gevaccineerd.

Correctie: oorspronkelijk stond in het artikel dat het geld bedoeld was voor de bijscholing van jeugdartsen. Dat is echter een apart advies van het RIVM.