Rechtszaak

Rechter stelt franchisers die Albert Heijn hadden gedaagd, in het ongelijk

Foto ANP

De franchisenemers van Albert Heijn zijn op alle punten in het ongelijk gesteld in de rechtszaak die zij tegen het supermarktbedrijf hadden aangespannen. Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank, dat woensdag is gepubliceerd.

De al jaren voortslepende ruzie tussen AH en zijn franchisers leidde ertoe dat de partijen elkaar in september voor de rechter troffen.

De franchisers klaagden dat zij veel geld mislopen doordat AH allerlei trucjes uithaalt, bijvoorbeeld door inkoopvoordelen niet aan hen door te berekenen. De ondernemers eisten inzage in de boeken van hun moederbedrijf, om te kunnen controleren hoe bonussen en voordelen worden verdeeld.

AH stelde op zijn beurt dat de franchisers uit zijn op een „soort eenzijdige winstdelingsovereenkomst”, waarbij zij wél willen delen in de winst, maar niet in de risico’s. De rechter zegt in zijn uitspraak het principe van ‘eerlijk delen’, waar de franchisers zich op beroepen, niet terug te vinden is in de franchiseovereenkomst. Een franchisenemer is een zelfstandig ondernemer, en dat betekent dat hij de AH-winkel „geheel voor eigen rekening en risico exploiteert”. De accountant van de franchisevereniging zou voldoende mogelijkheden hebben om de cijfers te controleren.

De rechtbank roept de partijen op hun conflict aan de onderhandelingstafel op te lossen.

AH is „blij met de uitspraak en met het feit dat er nu duidelijkheid is”, stelt de supermarktketen in een persverklaring. „Met deze uitspraak als basis, kijken wij ernaar uit om opnieuw in gesprek te gaan met onze franchisenemers om afspraken te maken voor de toekomst.”

Ton Croiset van Uchelen, directeur van het bestuursbureau van de franchisevereniging, vindt „het nog te vroeg om te reageren”, zei hij woensdagmiddag. Hij wil de uitspraak eerst bestuderen.

Als AH en de franchisers opnieuw met elkaar in gesprek gaan, kunnen zij meteen afspraken maken over de verdeling van de omzet van online bestellingen. Daarover ruziën AH en zijn franchisers óók al jaren.