‘Paraplupil’ klapt open in de maag en geeft wekenlang een geneesmiddel af

Een nieuwe ‘paraplupil’ klapt in de maag uit tot een ster van twee centimeter doorsnede. Op die manier blijft hij op zijn plaats en kan hij wekenlang geneesmiddel blijven afgeven. Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology en Harvard University, in de VS, presenteerden hun vinding woensdag in het wetenschappelijke blad Science Translational Medicine.

Pillen met een ultralange werkingsduur bestaan nog niet. Er zijn wel time-release capsules, maar die geven maximaal een etmaal geneesmiddel af voordat zij door de stroom van de spijsvertering worden afgevoerd. Voor medicijnen die met strakke regelmaat geslikt moeten worden, is die beperking lastig. De kans dat een dosis wordt vergeten of te laat wordt ingenomen is groot.

De paraplupil is volgens het team onder leiding van Bob Langer in staat weken- tot maandenlang constant medicijn af te geven. De pil zit aanvankelijk opgeklapt in een capsule omhuld door gelatine. In de maag lost die op, waardoor de ster uitklapt. De pil kan nu niet meer verder de darm in: het maagportier is daarvoor te nauw.

De pil is zo ontworpen dat het medicijn geleidelijk vrijkomt uit het polymeer dat de armen van de ster vormt. De ster valt na weken uiteen als de lijm tussen de stukjes polymeer oplost. Door te variëren met de chemische structuur van de pil kan de werkingsduur worden aangepast.

De onderzoekers hebben de paraplupil nu zonder problemen getest bij varkens. Bij geen van de dieren beschadigden de punten de maagwand. Soms zat de ster zelfs pal voor de uitgang van de maag, maar de doorstroom van voedsel raakte niet geblokkeerd. Volgend jaar willen de onderzoekers de pil testen bij mensen.