Paarden-shampoo voor haar

Twee keer per week rijdt Esdra naar de dierengroothandel in de Spaanse Polder voor inkopen. Met een boodschappenlijstje in de hand struint hij de gigantische loods af, op zoek naar voer, speeltjes en hebbedingetjes voor zijn uitgebreide Rimboe-klantenkring.

„Wat verkoopt nou het beste? Konijnen, vissen, ratten of parkieten?”

„De allergrootste knaller in deze winkel is met stip het muizengif!”, zegt hij triomfantelijk naar de kast achter hem wijzend.

Tussen de flesjes nagellak en hairspray bestemd voor zowel honden, katten als konijnen staan dozen vol met verschillende soorten muizengif, muizenlijm en zelfs de ouderwetse muizenvallen. Er is een constant heersende muizenplaag in de stad. Theaters, bioscopen, winkels, restaurants en gewone huishoudens, allemaal hebben ze last van de almaar uitdijende familie Muis.

In de kast bespeur ik nog meer interessants; verzorgingsproducten met exotische ingrediënten voor hond en kat. ‘Daily Spritz’ daily conditioner with sweet pea scent, ‘Katten Shampoo Passiebloem Papaja’, ‘Honden Shampoo Magnolia Lotusbloem’.

Op de onderste plank, tussen de kakkerlakmotels (they check in, but they don't check out!), hondentandpasta en kattenparfum, staan opvallend grote flessen met felgroene bijna fluoriserende vloeistof.

Esdra grijpt een fles en houdt hem onder mijn neus om te ruiken. ‘Budget Paardenshampoo’ lees ik op het etiket. En ‘Ocean Fresh, kwaliteitsshampoo voor een betaalbare prijs’.

„Dit verkoopt ook heel goed de laatste tijd. En weet je aan wie? Niet aan van die blonde paardenmeisjes, maar aan de donkere dames hier uit de buurt. Cabo’s, Suri’s, Anti’s, Dominicanen, Eritreeërs, Congolezen... allemaal vrouwen en meisjes die hier voor langskomen. Ze wassen er hun haar mee heb ik ontdekt. Kroeshaar heeft een andere structuur en een andere behandeling nodig dan westers haar. En dit schijnt heel goed te werken, het maakt hun haar soepel, zacht en handelbaar zeggen ze.”

Sommige klanten slaan wel zo'n vier, vijf van die flessen tegelijk in. Ze sturen ook hele dozen vol naar hun familie en vrienden in hun herkomstland.

Esdra vraagt ze soms hoeveel van de edele dieren ze nou precies hebben rondlopen in Rotterdam. „Ponypaardjes... in de ghetto zeker!”, schateren ze dan.

Journaliste Mieke van der Linden schrijft over stadsfauna