Oud-werknemers Defensie klagen staat aan om chroom-6

Advocaat Rob Bedaux zegt aan te kunnen tonen dat Defensie destijds wist van het gevaar van de giftige verf.

Een in camouflagekleuren gespoten patrouillevoertuig voor de ISAF-operatie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Foto: ANP Rick Nederstigt

Advocaat Rob Bedaux gaat namens 3.000 oud-werknemers van Defensie de staat aanklagen. Dat meldt de Limburgse regionale omroep L1. Volgens de raadsman heeft de staat onrechtmatig gehandeld tegenover de medewerkers van het Defensieterrein in Eygelshoven en Brunssum die gewerkt hebben met de giftige stof chroom-6.

Via een WOB-verzoek, wat Bedaux een half jaar geleden indiende, kreeg hij inzicht in het aantal Defensie-medewerkers dat ziek is geworden na het werken met de chroomverf. Daaruit kwam naar voren dat zo’n 1.200 medewerkers daar klachten aan overgehouden hebben, uiteenlopend van huiduitslag tot verschillende vormen van kanker.

Met een dossier van dertig pagina’s zegt Bedaux aan te kunnen tonen dat Defensie destijds op de hoogte was van het gevaar van chroom-6.

Lees ook: ‘Defensie-medewerkers ziek van camouflageverf’

Vergoedingsregeling

Vorig jaar maart tuigde Defensie een vergoedingsregeling op om daarmee oud-medewerkers die ziek zijn geworden door het gebruik van de verf tegemoet te komen. De vergoedingen gelden voor mensen die meer dan twaalf maanden met chroom-6 hebben gewerkt. Het bedrag waarop de oud-medewerkers aanspraak kunnen doen varieert van 3.000 tot 15.000 euro.

    • Maarten Back