Onderzoek Rotterdam Airport om mogelijke terreurdreiging

Het onderzoek werd ingesteld na een melding ‘stil alarm terrorisme’ op het P2000-netwerk.

Foto Remko de Waal/ANP

De marechaussee is bezig met een onderzoek op Rotterdam The Hague Airport vanwege een mogelijke terreurdreiging. Bij de politie kwam een anonieme tip binnen, zo meldt de politie in een persbericht.

Twitter avatar marechaussee Kon. Marechaussee Controles n.a.v dreiging op Rotterdam The Hague Airport nog bezig. Meer info later #marechaussee

De marechausee en de politie hebben “een aantal extra zichtbare en onzichtbare beveiligingsmaatregelen genomen”. Vooral auto’s en bussen worden gecontroleerd. Het vliegverkeer is niet stilgelegd. Passagiers moeten wel rekening houden met enige vertraging. Dat meldt de luchthaven op haar Facebookpagina.

De luchthaven is bereikbaar, zo laat een verslaggeefster van de regionale omroep RTV Rijnmond zien op Twitter.

Twitter avatar SBouchtaoui Salima Bouchtaoui Marechaussee houdt in- en uitgang vliegveld Rdam in de gaten maar controleert hier ook geen publiek. @RTV_Rijnmond https://t.co/RgkftVSuax

Melding ‘stil alarm terrorisme’

Het onderzoek werd ingesteld nadat er bij de politie een anonieme tip binnenkwam. Dit werd verspreid om 12.12 uur via het P2000-netwerk onder de melding ‘stil alarm terrorisme’. Het P2000-netwerk is onderdeel van het C2000-communicatienetwerk van de hulpdiensten. De politie, ambulance, brandweer en de Koninklijke Marechaussee versturen alarmeringen via dit netwerk.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, de hoofdofficier van Justitie en de politiechef hebben eerder vandaag overleg gevoerd over de maatregelen op de luchthaven. Zij staan in nauw contact met de Koninklijke Marechaussee. Het is onduidelijk hoe lang het onderzoek gaat duren.

Eerdere controles op luchthaven Schiphol

Eind juli, begin augustus - tijdens de drukke zomerperiode- vonden er extra controles plaats rondom luchthaven Schiphol. Dit was na aanleiding van een “signaal”, meer informatie wilden de burgemeester, politie en hoofdofficier van Justitie in gemeente Haarlermeer niet geven. Dat zou volgens de marechaussee “een inkijk geven in de operatie, en dat willen we niet”. Uiteindelijk werd de landmacht ook ingezet, omdat de marechaussee te zwaar belast werd.

Lees ook: Vooral de grote auto’s worden gecontroleerd op Schiphol

Halverwege augustus werden de extra veiligheidmaatregelen rond Schiphol teruggeschroefd.