Omstreden rechter in Burundi ‘beloond’ met commissariaat Heineken-dochter

Foto Lex van Lieshout

Een omstreden, invloedrijke Burundese rechter is vorig jaar benoemd tot president-commissaris van de lokale Heineken-dochter in Burundi. Dezelfde rechter was verantwoordelijk voor de uitspraak die het mogelijk maakte dat de zittende president van Burundi voor een derde termijn gekozen kon worden, terwijl volgens de Grondwet twee termijnen het maximum is.

Het gaat om Charles Ndagijimana, voorzitter van het Constitutioneel Hof van Burundi, dat toetst of wetten in strijd zijn met de Grondwet. Kort voor de omstreden uitspraak werd hij benoemd tot commissaris bij de lokale dochter van Heineken, na de uitspraak werd hij gepromoveerd tot voorzitter. „Het wekt op zijn minst sterk de indruk dat men hem op voorhand hard heeft willen aanmoedigen om de politiek wenselijke beslissing te nemen, waarna hij is beloond”, aldus Stef Vandeginste van de Universiteit Antwerpen, die is gespecialiseerd in Burundese politiek.

Lees ook: Is Heineken medeplichtig aan de wandaden in Burundi?

Heineken bezit 59,3 procent van de bierbrouwerij in Burundi, de grootste onderneming van het land. De Burundese staat bezit de rest van de aandelen en heeft statutair het recht commissarissen te benoemen, onder wie de president-commissaris. „We werden geconfronteerd met de benoeming van de president-commissaris en zijn daarover van te voren niet geraadpleegd”, zegt Heineken in een reactie. Volgens een woordvoerder gaat het om een niet-uitvoerende functie en is de dagelijkse leiding van het bedrijf in handen van Heineken-bestuurders.