OM eist 20 jaar cel en tbs voor Ermelose chaletmoord

De verdachte wilde niet meewerken aan onderzoeken en daarom kon een stoornis niet worden vastgesteld.

Janet S. (2e L) met haar advocaat P.W. Szymkowiak in de rechtbank in Zutphen.
Janet S. (2e L) met haar advocaat P.W. Szymkowiak in de rechtbank in Zutphen. Foto Aloys Oosterwijk / ANP

Het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland heeft twintig jaar cel gevolgd door tbs met dwangverpleging geëist tegen de 31-jarige Janet S. De vrouw wordt ervan verdacht in 2014 een zakenman om het leven gebracht te hebben met een bijl. Dat bleek donderdag tijdens de derde dag in de zaak rond de zogeheten Ermelose chaletmoord.

Twitter avatar OM_OvJOostNL Officieren OM OostNL Eis officier van justitie #chaletmoord rechtbank #Zutphen tzv oa moord en brandstichting met levensgevaar: 20 jaar gevangenisstraf en TBS.

Valt een persoonlijkheidsstoornis niet door de rechtbank vast te stellen, dan “rest niets anders dan een levenslange gevangenisstraf”, aldus het OM. In een brandend chalet werd in 2014 het lichaam van zakenman Ton Kuijf gevonden door de brandweer. Het met tape en kabelbinders geknevelde lichaam was gewikkeld in plastic.

“Ton Kuijf moest hoe dan ook dood. Dit plan is uitgevoerd. Dit is moord”, aldus de officier van justitie. S. wilde niet meewerken aan onderzoeken en daarom was het voor deskundigen niet mogelijk om een stoornis bij de vrouw vast te stellen.

Telefoonmast

Medeverdachte in de zaak is onder meer Youri B. Lange tijd twijfelde het OM aan zijn verhaal. Tijdens de moord zat hij buiten in zijn auto, maar ging toch het chalet in om zijn telefoonoplader te pakken.

Toen hij het chalet betrad, zag hij hoe S. op het lichaam inhakte. Dat het verhaal twijfels opriep, kwam omdat B. zei dat zijn telefoon leeg was, maar later op de avond straalde het toestel wel een mast aan. Toch achtte de officier bewezen dat de moord alleen door S. is gepleegd. De zaak tegen B. volgt later bij de rechtbank.