NN Group is voorzichtig over voordelen overname Delta Lloyd

Delta Lloyd zei woensdag dat NN “substantiële” voordelen kon behalen door de overname en dat het bod daarom te laag was.

Foto Martijn Beekman / ANP

Verzekeraar NN Group is voorzichtig over de financiële voordelen die voortkomen uit een overname van branchegenoot Delta Lloyd. Het voormalige Nationale Nederlanden vindt het opkopen van de verzekeraar nog steeds financieel en strategisch aantrekkelijk, maar is minder positief over de voordelen van de overname dan Delta Lloyd woensdag was.

In een presentatie tegenover analisten stelt topman Lard Friese donderdag dat NN Group na een overname wellicht minder gezamenlijke kapitaalvoordelen te realiseren zijn dan Delta Lloyd doet voorkomen. Delta Lloyd stelde een dag eerder juist dat er “substantiële” voordelen te behalen waren. Het bedrijf noemde het laatste bod van NN Group daarom ook te laag.

Lees ook: Delta Lloyd en NN zijn druk bezig – maar uit het zicht.

Volgens Friese is er nog weinig contact geweest met Delta Lloyd over een mogelijke overname. Hij herhaalde dat zijn bedrijf open staat voor een “constructief en inhoudelijk gesprek” over een samengaan van beide bedrijven. “We zijn heel enthousiast over dit vooruitzicht omdat we denken dat hierdoor een sterker bedrijf ontstaat”, aldus de topman.

‘Bod moet substantieel omhoog’

NN Group maakte op 5 oktober bekend dat het interesse had in een overname van Delta Lloyd. Het concern bood 5,30 euro per aandeel van de Nederlandse verzekeraar, wat neerkomt op een bedrag van 2,4 miljard euro. Delta Lloyd vond de geboden prijs te laag en zag “geen acceptabele basis voor een transactie”.

Bij het presenteren van de kwartaalcijfers op woensdag liet topman Hans van der Noordaa van Delta Lloyd weten wel degelijk open te staan voor een overname door NN Group. Het bezwaar was alleen dat het huidige bod “geen juiste weergave” was van het voordeel dat een overname van de verzekeraar voor NN Group kan bieden. Hij zei:

“Na deze afwijzing zijn de besturen van Delta Lloyd en NN Group met elkaar in gesprek gegaan om te bespreken welke kapitaalvoordelen en kosten komen kijken bij een overname. Die gesprekken lopen nog altijd. Wel zal het bod van NN substantieel omhoog moeten om ons te overtuigen.”

NN rept niet over hoger bod

NN-topman Lard Friese repte donderdagochtend, toen hij de kwartaalcijfers van zijn bedrijf presenteerde, echter met geen woord over een mogelijk hoger bod. Hij ging maar kort in op de interesse in Delta Lloyd en besteedde het grootste deel van zijn tijd aan de cijfers van NN, dat nog steeds last heeft van de lage rente en de onzekerheid in de sector.

Lees ook: ‘Banen op het spel bij overnamestrijd Delta Lloyd’.

De operationele winst van NN Group viel met 326 miljoen euro dan ook bijna 19 procent lager uit dan een jaar geleden. Voor een groot deel kwam dat doordat NN Group minder dividend ontving uit beleggingen in private equity. Zonder die tegenvaller was de operationele winst juist hoger uitgevallen, aldus het bedrijf.

    • Joost Pijpker