Minder woningen verkocht in Utrecht en Noord-Holland

In Utrecht is het voor het eerst in bijna een jaar tijd dat de verkoop van huizen lager uitvalt dan een jaar eerder.

Een huis in Zoetemeer staat in de verkoop.
Een huis in Zoetemeer staat in de verkoop. Foto Lex van Lieshout / ANP

Voor het eerst in bijna een jaar tijd zijn er in de provincie Utrecht minder huizen verkocht. De verkoop zakte daar in oktober in met 7,2 procent ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Kadaster. Sinds het najaar van 2013 is dat slechts één keer eerder gebeurd.

Utrecht is één van de provincies waar de woningmarkt al een tijdlang in de lift zit. Datzelfde geldt voor Noord-Holland, waar de verkoop de afgelopen maanden ook regelmatig ruim 25 procent hoger lag ten opzichte van een jaar eerder. Ook in die provincie is de verkoop nu ingezakt, met 3,6 procent in vergelijking met oktober 2015.

Tekst gaat verder onder de graphic:

De twee Randstedelijke provincies zijn uitzondering binnen Nederland, waar de verkoop juist overal toenam. Alleen in de provincie Groningen bleef de verkoop eveneens achter, zo’n 5,6 procent ten opzichte van vorig jaar. In Flevoland steeg de woningverkoop het sterkst (ruim 30 procent meer), op de voet gevolgd door Zeeland (bijna een kwart meer).

Vooral twee-onder-één-kap populair

Door het gehele land nam de verkoop gemiddeld met 6,2 procent toe, constateert het Kadaster. In totaal gaat het dan om iets meer dan 21.000 huizen. Anders dan bijvoorbeeld makelaarsvereniging NVM ‘telt’ een verkoop bij het Kadaster pas zodra de notaris opgeeft dat een woning van eigenaar verandert, niet wanneer de koper en verkoper een akkoord hebben.

Vooral aan twee-onder-één-kap-woningen was vorige maand aanzienlijk meer behoefte dan een jaar geleden. Bij dat type steeg de verkoop met 12,1 procent op jaarbasis. Bij tussenwoningen was sprake van een toename van 10 procent. Vrijstaande woningen en hoekwoningen werden daarentegen nauwelijks meer verkocht.