Openbaar Ministerie eist boete van 5.000 euro van Wilders

Het OM eist de boete wegens discriminatie, groepsbelediging en haatzaaien.

De PVV-voorman staat terecht voor zijn oproep tot ‘minder Marokkanen’.
De PVV-voorman staat terecht voor zijn oproep tot ‘minder Marokkanen’. Foto Bart Maat / ANP

Wegens het aanzetten tot haat tegen en groepsbelediging van Marokkanen heeft de Haagse officier van justitie Wouter Bos donderdag een onvoorwaardelijke geldboete geëist van 5.000 euro tegen Geert Wilders.

Na het voorlezen van een requisitoir dat 188 pagina’s bevatte concludeerde het OM dat de leider van de PVV tijdens twee bijeenkomsten in maart 2014 in Den Haag “bewust mensen op basis van hun afkomst in de hoek heeft gezet en discriminatie van die groep heeft aangewakkerd”. Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen vroeg Wilders zijn aanhangers of ze meer of minder Marokkanen wilden.

Vooral de bijeenkomst van 19 maart was volgens het OM “goed doordacht en zorgvuldig opgebouwd”. Het publiek was op voorhand geïnstrueerd dat ze ‘minder, minder’ moest scanderen. Ook wist Wilders volgens Bos op voorhand dat zijn toespraak strafbare uitlatingen bevatte.

‘Kritiek op landgenoten mag’

Het Tweede Kamerlid heeft volgens het OM willens en wetens Marokkanen weggezet als minderwaardig en zodoende buiten de gemeenschap geplaatst. De woorden van Wilders, uitgesproken voor een batterij van camera’s, hebben volgens het OM voor veel verdriet en angst gezorgd onder met name de Marokkaanse gemeenschap.
Dat uitgerekend Wilders haat zaaide is extra kwalijk omdat juist van “vooraanstaande politici mag worden verlangd dat zij de beginselen van de democratische rechtsstaat beschermen. Dat Wilders zich niet bewust was van zijn bijzondere verantwoordelijkheid kan hem worden aangerekend”, zei aanklager Bos.

De officier van justitie zei dat “kritiek op gedrag van landgenoten is toegelaten, ook in scherpe bewoordingen”. Maar volgens hem is er geen plaats voor “kwaadspreken op basis van afkomst, uiterlijke kenmerken of andere intrinsieke eigenschappen. Ook in een verhit debat speelt men de bal en niet de man”. Wilders en ook zijn advocaat Knoops woonden de zitting niet bij.

Janmaat: 3.000 gulden

Voor het bepalen van de strafmaat vergeleek Bos de uitlatingen van Wilders met die van Joop Glimmerveen van de Nationale Volksunie. Hij had in 1977 gepleit voor het verwijderen van Surinamers en Turken. Glimmerveen kreeg een straf van twee weken omdat hij “feller racistisch van toon was”. Ook haalde Bos de berechting van Kamerlid Hans Janmaat. Hij kreeg in 1996 een boete van 3.000 gulden wegens groepsbelediging maar hij “opereerde in de marge”.

In de zaak tegen Wilders is theoretisch een maximale geldboete mogelijk van 20.250 euro. Omdat hij een maximaal bereik van zijn uitlatingen beoogde en achteraf ook “onverschilligheid bleef tonen” over zijn uitlatingen is een forse sanctie op zijn plaats, aldus Bos. “De straf moet een duidelijk signaal afgeven dat uitlatingen als deze niet thuishoren in Nederland. In onze democratische rechtsorde is de vrijheid van meningsuiting een groot goed maar deze mag niet worden misbruikt ten koste van anderen”.

Wilders: waanzinnige eis

Wilders zelf sprak na het formuleren van de eis tegenover journalisten van een “waanzinnige eis”. In een filmpje dat hij vlak daarna op YouTube zette stelt Wilders dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland aan het verdwijnen is:

“Het spreken over een van de grootste problemen van ons land, het Marokkanenprobleem, is vanaf nu volgens de elite dus strafbaar. En zo raken we langzaam maar zeker onze vrijheid van meningsuiting kwijt.”

Wilders vindt dat Nederland op een dictatuur begint te lijken:

“Terwijl in andere landen het volk de elite naar huis stuurt, wil de elite hier een oppositieleider de mond snoeren. Nederland dreigt een dictatuur te worden. Het lijkt Turkije wel.”

Lees ook: Waarom staat Wilders weer voor rechter?

Protest PVV’ers in Tweede Kamer

Kort nadat de eis bekend was geworden liep een deel van de PVV-fractie de plenaire zaal van de Tweede Kamer binnen met een grote poster. Daarop is de PVV-voorman afgebeeld met een rood kruis op zijn mond. Kamervoorzitter Khadija Arib onderbrak de vergadering over de Defensiebegroting die op dat moment bezig was en zei dat de vergaderzaal van de Kamer niet de plek is voor dit soort acties, waarna een bode de poster verwijderde. PVV-Kamerlid Barry Madlener zei na de actie dat volgens de PVV-fractie “de vrijheid van meningsuiting in het geding is, voor ons allemaal”. “Ook willen we hiermee aangeven dat we achter onze fractievoorzitter staan”, aldus Madlener.

Foto ANP / Bart Maat

Foto ANP / Bart Maat