In beeld

Waar blijft de Chinese Messi?

Het Chinese voetbalelftal speelde één keer op een WK, in 2002, en scoorde toen geen enkel doelpunt. De communistische partij wil dat het land in 2050 een voetbalgrootmacht is en investeert in een voetbalprogramma. Over vier jaar moeten vijftig miljoen schoolgaande kinderen aan het voetballen zijn. Grote kans dat daar een Messi tussen loopt zou je denken.
Onder president Xi Jinping, een groot voetbalfan, is het nog niet gelukt om van China een ​​voetbalsupermacht te maken. Het nationale elftal stelt teleur.
AFP / Nicolas Asfouri
De Chinese bondscoach is vervangen door de Italiaanse trainer Marcello Lippi, wereldkampioen met Italië in 2006. Lippi vervangt Gao Hongbo sinds het Chinese elftal verloor van Oezbekistan in oktober.
AFP / Nicolas Asfouri
Het plan is nu van onderop te beginnen: zoveel mogelijk kinderen aan het voetballen krijgen door ze goede trainingen aan te bieden. Het eerste doel is om over vier jaar vijftig miljoen voetballers in schoolgaande leeftijd te hebben.
AFP / Nicolas Asfouri
Deze kinderen trainen in de Tagou-vechtsportschool in Denfeng en combineren de voetbaltraining met traditionele Chinese krachtoefeningen.
AFP / Nicolas Asfouri
Zo'n 1.500 kinderen van deze enorme vechtsportschool in Denfeng hebben zich aangemeld voor de voetbaltraining.
AFP / Nicolas Asfouri
Tagou ligt enkele kilometers van de bakermat van de Chinese kungfu, de Shaolintempel in Henan.
AFP / Nicolas Asfouri
Op de groene kunstgrasvelden spelen de kinderen vijf-tegen-vijfwedstrijden.
AFP / Nicolas Asfouri
Sterk worden ze door de wushu, de vechtkunsttrainigen.
AFP / Nicolas Asfouri
De vraag is of in dit omvangrijke programma ruimte is voor creatieve spelers, zodat een Messi of Ronaldo kan opstaan. We weten het uiterlijk in 2050.
AFP / Nicolas Asfouri