Kleuren en voodoopoppetjes

‘Veel mannen hebben hun allerbeste momenten in het houtbos”, schrijft de Noor Lars Mytting in zijn boek De man en het hout. Waar in de jaren zeventig nog het feelgood gevoel gezocht werd bij de centrale verwarming van Heere Heeresma, vinden mannen die nu in het bos en dan bij voorkeur in koude gebieden. Een echte man bevriest soms, is het idee. Wie dat nu niet helemaal ziet zitten, kan gelukkig aan de slag met het kleurboek dat er van dit houtboek is gemaakt. Een echte man hakt er op los en kleurt er lustig op los (vergeet uw bruine potloden niet te slijpen) met datzelfde hout dat net gehakt is. Houthakken en creatief met hout op papier: dat zijn twee feelgood trends ineen. Het is bovendien weer eens wat anders dan die breiende Noorse mannen die een kerststal aan elkaar breien.

Dit jaar verschenen er meer geschikte cadeauboeken die gekoppeld zijn aan één onderwerp om zo een hele wereld te bestrijken. Om enkele voorbeelden te noemen: Het gen (van Siddhartha Mukherjee), Katoen (Sven Beckert), Papier (Mark Kurlansky), De zijderoutes (Peter Frankopan), Hindergroen (Martine Bijl). Het zijn onderwerpen die de geschiedenis kleur geven, net zoals sommige personen dat doen waarover dit jaar ook enkele goede boeken verschenen: Poetin, (David Satter, The Less You Know, the Better You Sleep), Trump (Guus Valk, Obamaland) of Mao (Frank Dikötter, The Cultural Revolution) zijn ook geschikt. Nog leuker is het wellicht om van die mannen voodoopoppetjes te maken. Hoe dat moet – een beetje voodooliefhebber kan er een enorm goed gevoel bij hebben om met spelden in de weer te zijn – kan terecht in het Voodoo Magic Book of Practical Spells & Rituals van Victoria Wood.

    • Toef Jaeger