Kabinet gaat deel beveiliging Schiphol niet betalen

Luchtvaartmaatschappijen hadden het kabinet opgeroepen minstens 100 miljoen euro bij te dragen.

Logo van de Schiphol Group.
Logo van de Schiphol Group. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het kabinet heeft besloten niet een deel van de beveiligingskosten van luchthaven Schiphol te gaan betalen. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA) donderdag in een Kamerbrief.

Het bericht is een domper voor vliegmaatschappijen. De zogeheten securitykosten behoren tot de grootste kostenposten voor luchtvaartmaatschappijen die Schiphol aandoen. In totaal ging het in 2015 om 268 miljoen euro. Vanwege de hoogte van dit bedrag willen vliegmaatschappijen dat het kabinet minstens 100 miljoen euro hiervan gaat vergoeden.

Lees hier een eerder stuk over de luchtvaartlobby: Wie betaalt de beveiliging van Schiphol?

‘Geen overheidstaak’

Dijksma hanteerde donderdag een andere logica. Zij stelde dat het uitvoeren van veiligheidscontroles geen overheidstaak is, zoals grensbewaking, “maar onderdeel is van de luchthavenactiviteiten van Schiphol”. Ook wees zij erop dat de securitykosten de afgelopen twee jaar met ruim 6 procent zijn afgenomen. De verwachting is dat die trend zich de komende jaren doorzet. Dijksma:

“Schiphol is hiermee een concurrerende luchthaven, wat ook blijkt uit de groei die de luchthaven doormaakt. Ook zijn de securitykosten per passagier relatief laag in vergelijking met de andere luchthavens.”

De Schiphol Group heeft een jaaromzet van 1,4 miljard euro en maakte afgelopen jaar 374 miljoen euro winst. In totaal reisden 58 miljoen passagiers via Schiphol. Eindhoven en Rotterdam hadden samen circa zes miljoen reizigers.