JP Morgan schikt voor 264 miljoen dollar in omkopingszaak

De bank zou vrienden en familie van hooggeplaatste Chinezen hebben ingehuurd in ruil voor toegang tot zakelijke informatie.

Het hoofdkantoor van JP Morgan Chase & Co. in New York. Foto Mike Segar / Reuters

De Amerikaanse bank JP Morgan Chase heeft ingestemd met een schikking van ruim 264 miljoen dollar (247 miljoen euro) in een rechtszaak met de Amerikaanse overheid. De bank werd beschuldigd van het omkopen van Chinese functionarissen. Dat meldt persbureau AP.

JP Morgan Chase zou vrienden en familie van hooggeplaatste Chinese functionarissen hebben ingehuurd om toegang te krijgen tot belangrijke zakelijke informatie. De Aziatische tak van de bank zou een speciaal programma hebben opgezet om kinderen en vrienden van de functionarissen in te huren, ongeacht hun kwalificaties. In ruil daarvoor hoopte de bank informatie te krijgen over zakelijke deals.

‘Zoon-en-dochterprogramma’

De Amerikaanse overheid heeft een van de strengste corruptiewetten ter wereld (de Foreign Corrupt Practices Act). De wet verbiedt Amerikaanse bedrijven buitenlanse ambtenaren te betalen voor zakelijke doeleinden. JP Morgan betaalde de Chinese ambtenaren niet direct, maar de autoriteiten zeggen dat het inhuren van ongekwalificeerde vrienden en familie van overheidsfunctionarissen op hetzelfde neerkomt.

“Het toekennen van belangrijke baantjes aan ongeschikte individuen is gewoonweg corruptie”, zegt aanklager Leslie Caldwell in een verklaring. “Dit zoon-en-dochterprogramma is niets meer dan omkoperij onder een andere naam.”

Medewerkers ontslagen

Het ministerie van Justitie zegt te hebben ingestemd met de schikking omdat de bank goed meewerkte in de rechtszaak. Het stelde een intern onderzoek in, ontsloeg zes medewerkers en strafte 23 anderen.

“Wij zijn blij dat onze medewerking bij het onderzoek wordt erkend”, zegt een woordvoerder van JP Morgan in een verklaring. “Dit beleid was onacceptabel. We stopten het scoutingsprogramma in 2013 en hebben daarna actie ondernomen tegen de betrokken personen.”

JP Morgan zal de schikking betalen aan het ministerie van Justitie (67 miljoen euro) en de Securities and Exchange Commission (122 miljoen euro). Ook gaat 58 miljoen dollar naar de schatkist. JP Morgan Chase, een van de grootste Amerikaanse banken, heeft een nettowinst van ruim zes miljard dollar per kwartaal.

    • Menno Sedee