Jean-Marie Le Pen mag erevoorzitter Front National blijven

De 88-jarige extreemrechtse politicus werd vorig jaar door zijn dochter uit de partij gezet.

Archieffoto van Jean-Marie Le Pen uit 2015.
Archieffoto van Jean-Marie Le Pen uit 2015. Foto Jean-Sebastien Evrard / AFP

Jean-Marie Le Pen is terecht geroyeerd als lid van het Front National, maar moet wel erevoorzitter van de partij blijven. Tot dat dubbele oordeel kwam een rechter donderdag in de Parijse voorstad Nanterre.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Jean-Marie Le Pen is rechtmatig uit het Front national gezet, oordeelt de rechter https://t.co/lLCzFOnC65

Nadat partijoprichter Le Pen in 2015 in een interview opnieuw de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog leek te bagatelliseren, besloot het bestuur van de nationaal-populistische partij zijn lidmaatschap in te trekken.

Onder Le Pens dochter Marine, partijleider sinds 2011, poogt het Front National acceptabeler te worden voor grotere groepen Franse kiezers. De meermaals wegens antisemitisme veroordeelde partijoprichter paste niet meer in die koers.

Erevoorzitterschap

Maar de rechter vindt dat Le Pen op basis van de statuten van het FN niet zijn erevoorzitterschap afgenomen kan worden. De partij is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 15.000 euro aan Le Pen omdat hij zijn functie niet heeft kunnen uitoefenen en de uitkomst van een ledenraadpleging over het opheffen van zijn titel bekend werd gemaakt terwijl de rechter die exercitie onrechtmatig had verklaard.

“Wij zien dit als een zege”, zei Le Pens advocaat Frédéric Joachim.

Lees ook: Wie stemden er op het Front National?

Waarschijnlijk in beroep

De partij gaat waarschijnlijk tegen de uitspraak in beroep. Maar in de tussentijd moet Le Pen weer toegang krijgen tot alle gremia die volgens de partijstatuten bij zijn functie horen. Dat betekent dat hij ook weer zou mogen aanzitten bij het ‘uitvoerend bureau’ dat van dag tot dag de koers van de partij bepaald.

Juist deze week onthulde Marine Le Pen het logo waarmee ze de Franse presidentsverkiezingen van 2017 ingaat: een blauwe roos, met de tekst ‘Marine 2017’. De naam ‘Le Pen’ noch die van het Front National zal bij de campagne in officiële partijcommunicatie gebruikt worden.