Janneke Schotveld schrijft Kinderboekenweekgeschenk

Janneke Schotveld is bekend van haar serie ‘Superjuffie’. Het thema van de week is griezelen.

Janneke Schotveld zal het Kinderboekenweekgeschenk van 2017 schrijven.

Janneke Schotveld is komend jaar de auteur van het Kinderboekenweekgeschenk. Het thema van de Kinderboekenweek is ‘griezelen’.

Dat maakte de stichting CPNB, die de Kinderboekenweek organiseert en het bijbehorende geschenkboek uitgeeft, deze donderdag bekend. Schotveld (1974) is bekend van haar boekenserie Superjuffie. Van de boeken uit die succesvolle serie, die inmiddels zes delen telt, zijn in totaal 250.000 exemplaren verkocht.

Janneke Schotveld, die jarenlang werkte in het speciaal onderwijs, schrijft sinds 2007 boeken die zich qua populariteit en toegankelijkheid kunnen meten met het werk van Jacques Vriens, die eerder groot succes had met zijn basisschoolboeken. In mei verschijnt het zevende deel in Schotvelds serie, Superjuffie op de Zuidpool.

Griezelen

Schotveld ontving in 2012 en 2016 een Pluim van de Kinderjury, de publieksprijs voor kinderboeken. Naast de Superjuffie-serie schrijft ze sinds vorig jaar nog een andere serie, over de robot Botje, die inmiddels twee delen heeft.

Het thema van de Kinderboekenweek, die volgend jaar op woensdag 4 oktober begint, is ‘griezelen’ – een thema dat geregeld terugkeert. In 2003 stonden griezelige boeken ook al centraal, wat toen aansloot bij het succes van Harry Potter en diverse imitatie. In de jaren negentig was de Kinderboekenweek ook meermalen griezelig – destijds waren de griezelboeken van Paul van Loon, R.L. Stine enorm populair.

    • Thomas de Veen