Ook Leon de Winter en John Irving weg bij De Bezige Bij

Uitgeverij De auteurs Leon de Winter en John Irving verruilen uitgeverij De Bezige Bij voor Hollands Diep.

Winnaar Leon de Winter tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Pim Fortuyn Prijs in 2016. Foto ANP Robin van Lonkhuijsen

De auteurs Leon de Winter en John Irving verruilen uitgeverij De Bezige Bij voor Hollands Diep. Dat gebeurt op de dag dat Abou Jahjahs Pleidooi voor radicalisering in de winkel ligt. Dat boek wordt uitgegeven door De Bezige Bij.

In februari komt De Winter met zijn nieuwe roman De dood van Europa bij de uitgeverij van Robbert Ammerlaan, zelf tot 2012 directeur van de Bezige Bij en sinds 2014 directeur van Hollands Diep.

De Winter: „De dood van Europa gaat over een jonge vrouw die Europa heet, die gruwelijk aan haar einde komt. Dat dat door aanslagen komt, sluit ik niet uit.” Het boek zal lijnrecht tegenover dat van Abou Jahjahs Pleidooi voor radicalisering staan, waarvan vooralsnog in reacties vooral het academische gehalte wordt benadrukt. ‘Neo-marxistische agitprop’, oordeelde Maarten Asscher in deze krant.

Tot zijn vertrek had De Winter al eerder besloten: „De overstap heeft te maken met de rouw om Robbert, ik vond het vreselijk dat hij met pensioen móest, maar ook met het besluit van De Bezige Bij om ruimte te bieden aan iemand als meneer Jahjah. Dat had onder een imprint moeten gebeuren. Iemand die consequent de geschiedenis van de Holocaust onrecht doet, perverse vergelijkingen maakt, hoort niet onder het logo van het bijtje. Ik vind dat pijnlijk.” Dat Jahjah al vaker liet weten dat hij juist wel thuishoort bij een uitgeverij die uit het verzet is ontstaan, is volgens De Winter pervers.

Sonja Barend komt juist

Beter nieuws had De Bezige Bij met de aankondiging, eveneens op donderdag, dat van Sonja Barend haar levensverhaal Je ziet mij nooit meer terug eind februari bij De Bezige Bij zal laten verschijnen. Ze zal vooral schrijven over haar jeugd en het lot van haar ouders in oorlogstijd.

Naast het boek van De Winter verschijnt dit voorjaar ter ere van de 75e verjaardag van Irving een heruitgave van Weduwe voor een jaar. Irving zou ook aan een nieuwe roman werken, maar daarover is verder niets bekend. Zijn overstap heeft niets met de kwestie Abou Jahjah te maken. Ammerlaan laat weten: „Beide schrijvers behoren tot mijn favoriete literaire vertellers. De hernieuwde samenwerking met Irving betekent veel voor me. Ik geef hem al veertig jaar uit. We zijn goed bevriend. Toen ik bij De Bezige Bij wegging, heb ik hem geadviseerd daar te blijven. Ik had de Bij dat ook beloofd. Nu heeft hij besloten toch bij me terug te keren. Erg mooi.”

Lees ook: De Bezige Bij wordt geplaagd door het Grote Gelijk

Het is de bedoeling dat ook andere titels van Irving bij die uitgeverij verschijnen. Iets dat volgens Johan de Koning, de huidige directeur van De Bezige Bij, niet het geval is. Hij laat per mail weten: „De topwerken van John Irving, waaronder De Wereld volgens Garp, Hotel New Hampshire, De regels van het Ciderhuis en Bidden wij voor Owen Meany zullen nog jaren door De Bezige Bij worden uitgegeven. Verder begrijpen we de vriendschappelijke relatie die bestaat tussen de uitgever van Hollands Diep en John Irving. Dat Leon De Winter zijn volgende werk bij Hollands Diep zou gaan publiceren was ons ook al enige maanden bekend. De beweegredenen van Leon de Winter zijn breed uitgemeten in de pers. We hebben daar verder niets aan toe te voegen.”

De Winter en Irving zijn niet de eerste auteurs die De Bezige Bij verruilden voor die van Ammerlaan. Eerder maakte Jessica Durlacher, Tommy Wieringa en Auke Kok de overstap.

Lees ook: Volgende boek Tommy Wieringa niet bij De Bezige Bij