Historicus Jaap Cohen schrijft biografie Theo van Gogh

Biografie Theo van Gogh Dat maakt uitgeverij Querido deze vrijdag bekend in een persbericht. Cohen verwacht de biografie in drie jaar tijd te kunnen schrijven.

Foto Kippa

Historicus Jaap Cohen gaat de biografie van Theo van Gogh schrijven. Dat maakt uitgeverij Querido deze vrijdag bekend in een persbericht. „Ik bedacht een half jaar geleden dat ik dit boek graag wil maken. Omdat de familie van Theo van Gogh interessant is, er veel mooi materiaal van en over hem is en je kan er een goed tijdsbeeld aan koppelen. Van Gogh heeft veel gezichten. Hij stond bekend als enerzijds grof, anderzijds gul.” Cohen heeft ook al met de ouders van Theo van Gogh gesproken; ze werken mee aan het project.

Jaap Cohen is de zoon van Job Cohen, maar dat was voor hem geen reden om de biografie niet te schrijven. Hij zal de rol van zijn vader met dezelfde afstand benaderen als alle andere personen die een rol speelden in het debat over de vrijheid van meningsuiting. „Wat me interesseert is de rol van de vrijheid van meningsuiting die aan het schrijven van deze biografie verbonden is. Dat zal ook het hoofdthema van mijn boek worden. Ik weet dat het een wespennest is, maar ik denk dat ik er op een integere manier mee kan omgaan.”

Met subsidies van onder meer het Letterenfonds, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en een voorschot van de uitgeverij verwacht Cohen de biografie in drie jaar tijd te kunnen schrijven. Zijn baan bij het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) heeft hij ervoor opgezegd. Vorig jaar verscheen van Cohen het goed ontvangen De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira. Een Portugees-Joodse familiegeschiedenis.