‘Feministisch sneeuwruimen’ fiasco? Nee, ergste sneeuw in 111 jaar

Nadat het eerst een sneeuwbui kreeg te verwerken, is Zweden nu ook in een internationale nieuwsstorm beland. In de hoofdstad Stockholm zou het „genderneutrale sneeuwschuiven” zijn uitgedraaid op een fiasco, wat leidde tot kritiek van rechtse Amerikaanse sites.

Zweden voerde een paar jaar geleden namelijk beleid door om in de ochtend stoepen en fietspaden bij het sneeuwruimen prioriteit te geven boven de autowegen, aangezien die worden gebruikt door ouders terwijl ze hun kroost naar school of de crèche brengen.

Het land werd afgelopen week getroffen door zware sneeuwval, waarna bijna al het verkeer vast kwam te zitten. Rechtse sites als Breitbart en The Daily Caller doken erop met koppen als ‘Feministisch sneeuwruimen faalt’.

Volgens publiciste Lisa Magnusson ligt het een stuk genuanceerder. De term „feministisch sneeuwschuiven” is volgens haar sowieso misplaatst. „Het beleid is er echt niet op gericht vrouwen meer prioriteit te geven ten koste van mannen. Het idee is om het sneeuwschuiven efficiënter te maken. In plaats van standaard de grote wegen als eerste te vegen, is men gaan kijken naar hoe mensen de stad gebruiken om het schuiven daarop aan te passen. Ook kregen ziekenhuizen in het oude veegplan geen aandacht en werd er geen rekening gehouden met het feit dat auto’s bij een geringe hoeveelheid sneeuw nog door kunnen rijden, terwijl fietsen en kinderwagens eerder vaststaan.”

Ouders brengen vaak eerst hun kinderen naar school of de crèche, dus daar wordt als eerste geveegd, waarna de wegen en werkplekken vrij gemaakt worden. Met succes: het beleid is de afgelopen jaren op steeds meer plekken in ingevoerd.

Toch stond het in Stockholm goed vast. De rechts-populistische oppositiepartij Zweden Democraten weet dit aan het schuifbeleid. Onzin, vindt Magnusson. „Dit was de ergste sneeuwstorm in 111 jaar. Daar kun je haast niet tegen op vegen. Ik woon in Stockholm en ook op de stoepen was het dramatisch.” Volgens haar is het schuifplan „nog steeds briljant”. (NRC)