‘Eurolanden moeten teugels laten vieren’

oproep Moscovici

De Europese Commissie heeft eurolanden woensdag opgeroepen om volgend jaar circa 50 miljard euro extra te besteden. Het is voor het eerst dat ‘Brussel’ zo nadrukkelijk oproept om de teugels wat te laten vieren. Volgens ‘begrotingstsaar’ Pierre Moscovici is dat nodig om banen te scheppen en de sociale ongelijkheid in de eurozone te verkleinen.

Zijn boodschap lijkt vooral gericht aan landen met meer begrotingsruimte, zoals Duitsland en Nederland. Volgens de eurocommissaris is het „in hun eigen belang en dat van anderen” om meer uitgaven te doen. Voor dit jaar wordt voor de hele eurozone 1,7 procent groei voorspeld, vergeleken met 2 procent in 2015. In 2017 zal die naar verwachting verder afzwakken, naar 1,5 procent. Moscovici ziet zich genoodzaakt „te handelen als de minister van Financiën van de eurozone”, zei hij woensdag.

Hij sprak zelfs van „een cruciale stap naar een begrotingsunie in de eurozone”. Dat ligt in veel landen erg gevoelig. Volgende maand komen ministers van Financiën uit de eurozone bijeen om de aanbevelingen van Moscovici te bespreken. De eurocommissaris zei dat het „een pittig debat” belooft te worden.

De Europese Centrale Bank is met haar ruime monetaire beleid een van de belangrijkste aanjagers van de economische groei. Maar, zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in een toelichting, „dat instituut moet niet als enige de last dragen.”