EU akkoord over visumvrij reizen Oekraïners

Het visumvrije reizen was afgesproken voorafgaand aan het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne.

Foto Robin Utrecht/ ANP

De ambassadeurs van de 28 lidstaten van de Europese Unie hebben op donderdag groen licht gegeven voor het visumvrij reizen voor Oekraïners. Dat meldt de Europese Raad. De maatregel gaat pas in wanneer het noodremmechanisme van kracht is. Daarmee kunnen EU-lidstaten de vrijstelling intrekken bij misbruik of een te grote instroom.

Twitter avatar EUCouncilPress EU Council Press .@EUCouncil agree a negotating position on #visa-free travel for #Ukraine https://t.co/8JSKwigULz

Het akkoord komt op een belangrijk moment. Op 24 november is er een EU-Oekraïnetop in Brussel.

Visumvrije reizen voor negentig dagen

Wanneer de visumvrijstelling is ingevoerd, mogen de 45 miljoen Oekraïners met een biometrisch paspoort elke zes maanden negentig dagen zonder visum naar de EU reizen. Werken is niet toegestaan.

De Europese Commissie gaf vorig jaar al een positief advies, de Nederlandse regering liet in mei weten voorstander te zijn. Sinds 2005 zijn EU-burgers vrijgesteld van de visumplicht als ze naar Oekraïne reizen.

Het visumvrije reizen was afgesproken voorafgaand aan het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Dit verdrag werd door Nederlandse kiezers verworpen met het Oekraïnereferendum.

Lees ook: Kloppen deze drie beweringen over het associatieverdrag?