‘Een ijsbaan in het Euromastpark verhoogt de eindejaarspret’

Stelling van de week

Een crowdfundingactie is gestart voor een ijsbaan in het Euromastpark. Dit ter opluistering van de kerstsfeer, aldus de initiatiefnemers.

Met de ijsbaan willen de initiatiefnemers mensen ook in de donkere dagen laten genieten van het park. Van 12 december tot en met 8 januari krijgen bezoekers ‘ouderwetse schaatsbeleving’ in een romantische sfeer. Net als in het New Yorkse Central Park. De stelling luidt: ‘IJsbaan in Euromastpark verhoogt eindejaarspret’.

Radojka Bozic, mede-initiatiefneemster Parqiet: „Het moet een ijsbaan worden van 135 vierkante meter. Klein en louter voor recreatief gebruik, op een ondervloer met minimale belasting voor het gras. Evenementengras. Alles bij elkaar zo’n 35.000 euro. Het merendeel hopen we binnen te halen via crowdfunding, de rest met de bijdrage Bewonersinitiatief die omwonenden hebben aangevraagd bij de gebiedscommissie. De gemeente staat garant zodat we de boel konden opstarten. Eind november hakken we de knoop door.”

Ard Buijsen, architect: „Onze parken worden misbruikt voor van alles en nog wat. Waarom geen ijsbaan op de betonvlakte in het Museumpark? Een aantal mensen loopt al jaren rond met 15 miljoen voor een permanente ijsbaan maar wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Schaatsbaan Rotterdam bestaat slechts drie maanden per jaar. Het schaatsseizoen duurt zes maanden. Schaatsverenigingen moeten voor hun sportbeoefening uitwijken naar Den Haag. Terwijl Rotterdam zich profileert als sportstad. De gemeente moet eens structureel nadenken over langetermijninvesteringen.”

Monique Zwinkels, Binnenstadsmanager: „Wij staan garant voor 10.000 euro omdat de initiatiefnemers anders niet verder konden met hun crowdfundingactie. Wij willen dit soort initiatieven graag helpen faciliteren. De belangrijkste reden is dat het plan wordt gesteund door de stichting Vrienden van het Park. Dat ondernemers het initiatief nemen, vinden wij dubbel positief.”

Ruud van der Velden, burgerraadslid Partij voor de Dieren: „Wij vinden de ijsbaan geen goed idee omdat het plan van Parqiet in onze ogen louter draait om de vraag ‘hoe komen we de winter door’. Bovendien heeft de gemeente aan de overkant van de Westzeedijk in het Museumpark geïnvesteerd in een evenemententerrein met een harde ondergrond, ideaal voor een ijsbaan. De grote toren van het Erasmus MC zorgt er voor een ‘New Yorkse sfeer’ en voor de après-skate kunnen mensen terecht in Boijmans.”

    • Caspar Naber