Dylan is ‘zeer vereerd’ met Nobelprijs, maar komt niet

Hij liet de Zweedse Academie meer dan een maand wachten, maar woensdag volgde dan toch het besluit: zanger Bob Dylan komt volgende maand niet naar Stockholm om zijn Nobelprijs voor de Literatuur op te halen. Wel heeft hij de organisatie laten weten „zeer vereerd” te zijn met de onderscheiding.

Een verklaring voor zijn afwezigheid heeft Dylan tegenover de Zweedse Academie niet gegeven, alleen dat hij „eerder geplande verplichtingen” heeft. De country- en folkzanger deed dat in een persoonlijke brief, die dinsdagavond in Stockholm aankwam. In een verklaring meldt de Academie: „Hij benadrukte daarin, nogmaals, dat hij werkelijk zeer vereerd is.”

De Zweedse Academie zegt dat het „ongebruikelijk, maar niet uitzonderlijk” is dat een winnaar van de Nobelprijs niet aanwezig is bij de uitreiking. Zo haalden ook schrijvers Doris Lessing (2007), Harold Pinter (2005) en Elfriede Jelinek (2004) de onderscheiding niet zelf op.

Aanvankelijk was zelfs onduidelijk of Dylan de Nobelprijs überhaupt zou aannemen. Pas eind oktober verklaarde hij dat hij de prijs accepteert. Hoewel Dylan niet in Stockholm is, dient hij alsnog de verplichte toespraak te houden. Dat moet binnen zes maanden na het uitreiken van de prijs, zo meldt de Academie. (NRC)