Harde regen en wind zorgen voor zeer drukke spits

Volgens de Verkeersinformatiedienst dreigt totale ontwrichting van het verkeer, met meer dan vijfhonderd kilometer file door het hele land.

Foto Remko de Waal / ANP

Automobilisten die donderdagmiddag en -avond de weg op gingen, kregen te maken met de op twee na drukste spits van het jaar. Op het hoogtepunt stond er bijna 500 kilometer file. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). De twee spitsen die nog meer verkeersopstoppingen kenden vonden eerder deze maand plaats.

Twitter avatar vid VID Deze spits staat alweer in de TOP-3 van dit jaar. Typische druilspits met +- 500 kilometer file #avondspits https://t.co/spJOhy1HKp

De eerste verkeershinder begon al even na 15.00 uur. Om 16.18 uur meldde de VID dat er al meer dan 180 kilometer file stond, voornamelijk ten gevolge van het slechte weer. Dat was een kwartier later al meer dan 300 kilometer, erg veel voor dat tijdstip. Om 17.19 uur werd al 400 kilometer file gemeld, even later was dat bijna 500 kilometer.

Reden voor de grote fileproblemen was het slechte weer. Naast veel regen kende donderdag ook voor het eerst harde windstoten, met name langs de kust. In de westelijke provincies was bovendien kans op onweer en korrelhagel, aldus weerinstituut KNMI. De VID verwachtte van tevoren al dat de filelengte zeker 500 kilometer zou worden en voorspelde een “totale ontwrichting van het verkeer”.

Een ongeluk op de A7 net voorbij afslag Purmerend-Noord verergerde de situatie. Ook op de A50 zorgde een ongeluk ter hoogte van Valburg voor nog ergere verkeersopstoppingen.

Twitter avatar vid VID Onze Leidencam verdwijnt in de regen en schudt in de wind. En ondertussen staan de eerste vroege vogels stil #A4 https://t.co/Xjtiy9rtQi
Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer De avondspits is vroeg begonnen net vooral drukte op de #A1 en #A4 vanuit A’dam

Huidig record is 928 kilometer

“Zoals het er nu uitziet zullen alle ingrediënten voor een zeer zware spits aanwezig zijn”, schrijft de dienst op zijn website. “Vooral de combinatie van regen en wind is voor het verkeer funest. Het zicht is dan erg slecht waardoor automobilisten veel afstand houden. Hierdoor lopen de files flink op.”

Waarom zijn lange files terug van weggeweest? Dit zijn vijf belangrijke redenen.

Eerder deze maand werd al verscheidene keren een filerecord gebroken. Op dinsdagochtend stond er op het hoogtepunt volgens de ANWB 822 kilometer file door het hele land. Dat was de drukste ochtendspits in 2016. De drukste avondspits was op 1 oktober, toen het verkeer over 928 kilometer vast stond.

De VID houdt een andere berekening aan dan de ANWB. Volgens de VID stond er afgelopen dinsdag 487 kilometer file. Slechts twee keer eerder dit jaar stonden er in totaal langere files: 556 kilometer op 1 november en 528 kilometer op 10 november. Dat maakt deze spits de op twee na drukste van het jaar.