De laatste keerBezoek Obama aan Merkel

Foto Michael Sohn/AP

Barack Obama heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag geprezen als iemand op wie hij zou stemmen „als hij een Duitser was”, tijdens het bezoek aan Duitsland waarmee hij zijn afscheidstournee door Europa afsluit. Merkel op haar beurt roemde Obama omdat hij zich de afgelopen acht jaar ook in moeilijke tijden een betrouwbare partner heeft getoond en bedankte hem voor het jarenlange vertrouwen. In een persconferentie met Merkel zei Obama ervan uit te gaan dat zijn opvolger Donald Trump Rusland het hoofd zal bieden als diens beleid strijdig is met de Amerikaanse „waarden en internationale normen”. Ook zei hij te verwachten dat Trump niet simpelweg „een paar deals” zal sluiten met de Russische president Poetin alleen maar omdat het hem zou uitkomen. Deze vrijdag vliegt Obama door naar Venezuela.

    • Pepijn Hendriks