Clinton: ik wilde even alleen maar op de bank liggen

Voor het eerst sinds ze haar nederlaag bij de verkiezingen heeft toegegeven, sprak Hillary Clinton woensdagnacht weer in het openbaar.

Foto Chip Somodevilla / AFP

Hillary Clinton heeft woensdagnacht voor het eerst sinds ze haar nederlaag bij de verkiezingen toegaf weer in het openbaar gesproken. Op een benefietgelegenheid in Washington ging ze onder meer in op haar onverwachte verlies en moedigde ze volgers aan om vooral door te gaan met hun strijd voor een land waarin voor iedereen plaats is.

Clinton erkende dat het “niet gemakkelijk” was om weer op te treden in de buitenwereld, schrijft persbureau AP. Ze zei:

“De afgelopen week waren er momenten dat ik eigenlijk alleen maar op de bank wilde kruipen met een goed boek en onze honden en het huis nooit meer uit wilde.”

Een fragment uit de toespraak:

‘Blijf vechten voor een beter land’

Op de oorzaken van haar verlies ging Clinton niet in tijdens haar speech, die volgens AP het midden hield tussen een “peptalk en toespraak op een begrafenis”. Ook noemde ze geen enkele keer de naam van Donald Trump, die de verkiezingen ruim een week geleden won. Over de uitslag zei Clinton:

“Ik weet dat veel mensen de afgelopen week zichzelf hebben afgevraagd of dit nog wel het land is dat we dachten dat het was. De verschillen die zijn blootgelegd bij deze verkiezingen zijn groot. maar luister alsjeblieft als ik dit zeg: de Verenigde Staten zijn het waard.”

Ze vervolgde:

“Het is aan ieder van jullie om te blijven doorzetten, zodat we het land beter, sterker en eerlijker maken. […] We hebben jullie nodig. De Verenigde Staten kan jullie energie goed gebruiken.”

Volg al het nieuws over de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de nasleep daarvan in ons verkiezingsblog.

De laatste keer dat Clinton haar aanhangers toesprak, was op woensdagavond Nederlandse tijd, de dag na haar nederlaag. Wel werd ze sindsdien één keer buitenshuis gezien, toen een wandelaar haar tegenkwam tijdens een wandeling in het bos en met Clinton op de foto ging.

    • Joost Pijpker