Celstraf geëist tegen Sloveense matchfixer

matchfixing De Sloveen Zeljkan S., die met 75 mille op Schiphol werd aangehouden, was bezig geld uit matchfixing wit te wassen.

Foto ANP / Koen Suyk

Het Openbaar Ministerie eist drie maanden cel tegen de Sloveense matchfixer Zeljkan S. Die werd vier jaar geleden op doorreis in Nederland aangehouden met 75 duizend euro cash op zak, en twee telefoons en een iPad vol bewijzen van het manipuleren van voetbalwedstrijden.

Opsporingsdienst FIOD startte na de aanhouding van S. op Schiphol een onderzoek naar diens reilen en zeilen, en vond diverse bewijzen dat hij werkte voor een wereldwijd operend Aziatisch goksyndicaat. Dat heeft het gokgekke Singapore als thuisbasis en manipuleert voetbalwedstrijden in Europa en Zuid-Amerika. Op basis van deze bewijzen werd de inmiddels 36-jarige Sloveen in zijn geboorteland eind 2014 veroordeeld tot drie jaar celstraf.

S. zit sinds oktober daadwerkelijk vast, en kon daarom donderdagmiddag niet aanwezig zijn in de rechtbank in Haarlem. Daar stond hij terecht voor het witwassen van de 75 duizend euro, in coupures van 500 euro, die de douane tijdens een deviezencontrole op Schiphol bij hem aantrof. De Sloveen was op dat moment op doorreis vanuit Ecuador naar Venetië.

Geld afkomstig uit een misdrijf

De officier van justitie in Haarlem eiste 3 maanden celstraf wegens het „voorhanden hebben van geld dat afkomstig is uit een misdrijf” – en het verbeurd verklaren van het geld. Door de afwezigheid van S. had de zitting weinig om het lijf. Wel gaf die de officier van justitie de gelegenheid om een inkijk te bieden in de schat aan informatie die op de telefoons en computer van S. werd aangetroffen.

Die bevatten onder meer hard bewijs dat S. tussen 2010 en 2014 bij tenminste acht officiële wedstrijden spelers of scheidsrechters benaderde of omkocht, om zo de eindstand of het scoreverloop te beïnvloeden. Dit soort voorkennis is in Azië veel geld waard, omdat daar op grote schaal wordt gegokt op allerlei aspecten van voetbalwedstrijden.

Het gaat onder meer om twee wedstrijden uit 2014 in de UEFA Europa League tussen het Spaanse FC Sevilla en NK Maribor, de profploeg uit de woonplaats van de Sloveen. Daarbij bood hij een speler van Maribor 50 duizend euro.

Ook probeerde de Sloveen spelers om te kopen van het nationale team van het Midden-Amerikaanse land Belize, in verband met een kwalificatiewedstrijd tegen het Amerikaanse nationale team in 2013, maar dat land sloeg de poging af. Team USA won die wedstrijd met 6-1, onder meer dankzij een hattrick van de Amerikaanse aanvaller Wondolowski in de eerste helft.

In de telefoons van S. werden verder talrijke contacten met bij wereldvoetbalbond FIFA aangesloten scheidsrechters aangetroffen. Door een arbitrale equipe uit Honduras 16 duizend dollar te beloven was S. bijvoorbeeld in staat om het wedstrijdverloop van jeugdinterlands in Spanje in 2012 te beïnvloeden.

Ook vond de FIOD mails waarin de Ghanese topscheidsrechter Joseph Lamptey werd bedankt voor de samenwerking. Lamptey is de bekendste scheidsrechter van het Afrikaanse land, en floot diverse kwalificatiewedstrijden voor de wereldkampioenschappen. Ook was hij official tijdens het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen in Rio, afgelopen zomer.