Cadeautjeslessen

4 Een cadeau hoeft niet duur te zijn 6 Literatuur en kinderboeken 7 Van Nederlandse bodem 8 Klassiek en jazz 9 Uitjes 10 Series 11 Eerlijke kleding 12 Non-fictie 14 Pop 15 Kinderen 17 Film 19 Tweedehands 20 En ook: service, scrypto en televisie

‘Een goed cadeau is niet duur, maar duurzaam”, schrijft Gemma Venhuizen in deze cadeauspecial van Lux. Ze mijmert over die keer dat ze van haar ouders een paardrijles kreeg, in plaats van de felbegeerde My Little Pony-stal („want doe-dingen waren leuker dan hebbe-dingen”). Die, en andere ‘cadeautjeslessen’ die ze als kind leerde, vond ze toen vreselijk, maar zijn nu een trend. Uit cijfers blijkt dat het steeds belangrijker is om cadeaus te geven die niet alleen voor de krijger leuk zijn, maar ook voor de maker en de plek waar ze vandaan komen. ‘Groen geven’ is salonfähig.

Volgende maand zijn de feestdagen. Om u de komende tijd te helpen met het vinden van een geschikt cadeau voor wie u lief is – en/of wiens lootje u heeft getrokken – hebben de recensenten van de boeken-, cultuur- en mediaredactie samen met de redactie van Lux weer een flink aantal cadeaus op een rij gezet. Wel 188 stuks.

Er zit cultuur voor een goed gevoel bij, zoals het kleurboek van De man en het hout. Naast de bijzondere en steengoede boeken die dit jaar verschenen natuurlijk. Er is feelgood Disney-jazz, en natuurlijk David Bowie.

Verder is het smullen op de pagina’s met cadeautips zoals een tweedehands plant, een leren tas die plantaardig gelooid is, een door Nederlandse ‘oma’s’ gebreide muts, en vrolijke taartbordjes van afbreekbaar bamboe. Er is zelfs inspiratie voor ‘doe-dingen’. Een workshop natuurfotografie, of, doe eens gek, ga op een zweefvliegtochtje of een vissersschip.

Wat u ook kiest, u kunt het geven met een goed gevoel. De redactie wenst u een vrolijke feestmaand.

chef Lux