Brit krijgt 5.000 euro door op Vincent van Gogh te lijken

Lookalike Van het gezicht van Daniel Baker zal een 3D-scan worden gemaakt. Die wordt gebruikt voor een bronzen sculptuur van de Nederlandse kunstenaar.

Foto MSL Group

De Canadese schrijver en kunstenaar Douglas Coupland heeft zijn ultieme Vincent van Gogh-lookalike gevonden. Na een zoektocht van zes maanden is de Britse Daniel Baker uit Christchurch gekozen uit 1.250 deelnemers, waarvan meer dan vierhonderd Nederlanders. Baker, in het dagelijks leven acteur, wint met zijn gezicht 5.000 euro en een trip naar Vancouver, waar een 3D-scan van zijn gezicht wordt gemaakt. Coupland zal deze gebruiken voor een bronzen sculptuur van de Nederlandse kunstenaar.

In juni begon Coupland, bekend van de roman Generation X uit 1991, een zoektocht naar een model om een sculptuur van Van Gogh te kunnen maken. Dubbelgangers konden zich via een website aanmelden om kans te maken. Het was voor Coupland een vreemde ervaring om Baker in het echt te ontmoeten. „Ik ben maandenlang via een computerscherm op zoek geweest naar de lookalike van Vincent van Gogh. En opeens stond hij daar – mijn Vincent van Gogh – die uit een taxi hopte alsof we in het jaar 1889 waren”, zei hij in een reactie. De sculptuur van Van Gogh is de eerste van het project Redheads. Coupland zegt gefascineerd te zijn door mutaties. Volgens hem zijn roodharigen een „fascinerende creatie van de natuur”. De sculptuur zal op 22 april 2017 in Vancouver worden onthuld.

    • Diederik Huffels