België weg uit Lesbos, Nederland nog niet

Vluchtelingenkamp

Nederland trekt nog geen asielexperts terug van Lesbos, maar vraagt Griekenland de veiligheid van medewerkers te verbeteren. Dat meldt het ministerie van Justitie in reactie op de terugtrekking van alle Belgische asielmedewerkers.

Op Lesbos werken tientallen Nederlanders van onder meer Immigratie- en Naturalisatiedienst, Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers en marechaussee.

Bij incidenten op Lesbos staken migranten uit Pakistan en Bangladesh onlangs kantoren van het Europese asielagentschap EASO in brand. „Ik vrees dat het een kwestie van tijd is voor experts ernstig gewond raken”, schrijft de Belgische staatssecretaris aan zijn Griekse collega. De Standaard citeert uit de brief, waarin Francken oproept tot extra inzet van politie en een plan om de veiligheid van medewerkers te verzekeren.

„We houden het nauw in de gaten”, zegt een woordvoerder van eurocommissaris Avramopoulos. Volgens de Europese Commissie zijn extra bewakers ingezet en nooduitgangen geïnstalleerd. Volgens de EASO zijn nooduitgangen al diverse keren gebruikt.

Op de Griekse eilanden verblijven nog duizenden migranten in afwachting van hun asielprocedure. Ze zijn daar gestrand sinds het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije.