Anti-EU-partijen zijn goed in misbruiken EU-subsidies

Partijen die zich afzetten tegen de EU overtreden vaak de regels bij gebruik Europese subsidies. Zo gaf het Britse UKIP een half miljoen ‘oneigenlijk’ uit.

Nigel Farage, de voormalige partijleider van UKIP.
Nigel Farage, de voormalige partijleider van UKIP. Foto Vincent Kessler/Reuters

Misbruik van Europees belastinggeld door anti-Europese partijen: het begint een trend te worden. Het Franse Front National en de Deense Volkspartij lagen al onder het vergrootglas. Nu komt daar het Britse UKIP van Nigel Farage bij.

Uit vertrouwelijk onderzoek blijkt dat de Alliantie voor Directe Democratie in Europa (ADDE), een door UKIP gedomineerde pan-Europese partij van gelijkgezinden, de subsidieregels van het Europees Parlement „substantieel” heeft geschonden. Van de 1,3 miljoen euro die het in 2015 kreeg toebedeeld, is 40 procent, ruim 500.000 euro, „oneigenlijk” besteed. Omdat nog niet alles was uitgekeerd, komt de terugvordering uit op 173.000 euro. Maandag neemt het Europees Parlement hierover een besluit.

Lees ook: GeenPeil kreeg onrechtmatig Europees geld

Ook bij de aan ADDE verbonden denktank, bekend als IDDE, is geld verkeerd uitgegeven. Het onderzoek suggereert dat beide organisaties failliet kunnen gaan, door de voorgestelde straf. De partij Voor Nederland is ook lid. VNL laat weten geen financiële strop te vrezen. „Als een sportvereniging failliet gaat, draaien de individuele leden daar ook niet voor op.”

De meeste misstanden werden begaan door UKIP. Die partij ging herhaaldelijk de fout in door EU-subsidies in te zetten voor nationale verkiezingen of referenda. Volgens de regels is dat verboden. UKIP liet tijdens de Britse verkiezingen in 2015 onder meer kiezersonderzoek doen met Europees belastinggeld, en liet zo ook de kansen peilen op een Brexit, in de aanloop naar het referendum hierover. Ook werden partijleden ingehuurd als ‘consultants’.

In een reactie beschuldigt ADDE het Europarlement van „een agressieve en vijandige houding” die neerkomt op „opzettelijke mishandeling” en „een ondemocratische poging om kritische stemmen te smoren”. Het wil naar het Europese Hof van Justitie stappen. Behalve een partij en een denktank bestiert UKIP ook nog een fractie binnen het Europees Parlement, bekend als EFDD. Al deze organisaties zijn belangrijke bronnen van inkomsten geworden voor de Britse partij.

Eerder dit jaar kwam ook de rechts-populistische Deense Volkspartij in opspraak: 400.000 euro aan EU-subsidies was gebruikt voor nationale campagnes en voor een ‘gouden handdruk’ aan een vertrokken adviseur. Voor 16.000 euro bleek een zeilschip te zijn gehuurd. Het leidde tot de val van Morten Messerschmidt, die ook wordt verdacht van valsheid in geschrifte.