Airbnb biedt naast appartementen nu ook activiteiten aan

Het is nu niet alleen mogelijk appartementen te (ver)huren, maar ook activiteiten als surflessen en kroegentochten te (ver)kopen.

Airbnb-oprichter en ceo Brian Chesky eerder dit jaar in San Francisco. FOto Jeff Chiu / AP

Airbnb heeft donderdag nieuwe functies gelanceerd, waardoor het niet alleen mogelijk is appartementen te (ver)huren via het platform, maar ook activiteiten als surflessen en kroegentochten te (ver)kopen. Dat heeft Airbnb donderdag bekendgemaakt.

De activiteiten, ‘experiences’ genoemd, kunnen Airbnb-gebruikers zelf te koop aanbieden op het platform Trips. In grote steden, waaronder Amsterdam, kunnen gebruikers voorstellen indienen om activiteiten op het platform te plaatsen, zoals cursussen, dagtrips of wandelingen. Airbnb strijkt een deel van de prijs op. Nu is Experience in twaalf steden beschikbaar, volgend jaar in vijftig, waaronder Amsterdam.

Daarnaast kunnen gebruikers plekken aanbevelen op het platform (Places). Door een samenwerking met boekingssite Resy is het in de toekomst ook mogelijk om via Airbnb restaurants te boeken en door een samenwerking met Detours kunnen binnenkort ook audiotours op Airbnb beluisterd worden.

‘Grootste verandering in acht jaar’

Het bedrijf noemt de uitbreiding de belangrijkste aanpassing sinds de oprichting acht jaar geleden. Het probeert hiermee een plek te bemachtigen in meerdere sectoren van de toeristenindustrie, naast alleen kamerverhuur.

Die kamerverhuur levert in veel grote steden problemen op. In Amsterdam strijdt de gemeente tegen illegale verhuur via Airbnb. Ook in New York en Berlijn proberen autoriteiten de kortetermijnverhuur te beperken om de huizenmarkt te beschermen.

De waarde van Airbnb wordt nu geschat op 30 miljard dollar, meer dan elke andere hotelketen. Het zegt drie miljoen verhuurloacties te hebben, verspreid over 191 landen.

    • Menno Sedee